Prins Bernhardhoeve Zuidlaren wordt definitief gesloopt

ZUIDLAREN - De kogel is definitief door de kerk. Projectontwikkelaar Leyten gaat de Prins Bernhardhoeve in Zuidlaren platgooien. Dat betekent dat er na zestig jaar een einde komt aan het befaamde beurscomplex.
Deze week is een sloopbedrijf al bezig met het strippen van het gebouw, zoals het verwijderen van koperleidingen, en andere materialen die nog van waarde zijn. Eigenaar Folkert Leyten denkt half mei daadwerkelijk te kunnen beginnen met sloop van de beurshallen, maar wacht nog op officiële toestemming van de gemeente.

Plannen niet haalbaar
Het beurscomplex stond al geruime tijd leeg, na het vertrek van de laatste huurder, het Doe Museum Zuidlaren. Er zijn nadien volgens Leyten nog wel drie belangstellenden langsgeweest, die plannen hadden op het gebied van evenementen, beurzen of paardensport. "Maar dat bleek allemaal geen haalbare kaart", aldus Folkert Leyten.

Kost geld
Omdat het overeind houden van de beurshallen en beveiliging ervan het vastgoedbedrijf uit Rotterdam de laatste maanden alleen maar geld kost, is nu besloten het complex definitief te slopen. Wat er daarna mee gebeurt, weet Leyten nog niet. Aanvankelijk had hij plannen voor woningbouw op de plek van de beurshallen en de parkeerplaatsen.

Lees ook: 'Gebouwen Prins Bernhardhoeve platgooien en woningen bouwen'

Overaanbod
Maar voor het dorp Zuidlaren wil de gemeente Tynaarlo tot 2021 geen nieuwe woningbouwplannen, omdat er een overaanbod dreigt.

"We moeten daar nog eens goed naar kijken, wat we nu exact willen. Maar alle gebouwen laten staan, terwijl het niet meer realistisch is dat er nog een huurder wordt gevonden, is voor ons alleen maar een grote kostenpost. En dan heb ik het nog niet eens over de veiligheid. Want leegstaande gebouwen zorgen voor onveilige situaties. Daarom is platgooien de beste oplossing nu", zegt Leyten.

Eerst voorterrein PB-Hoeve
Leyten concentreert zich voorlopig eerst op de ontwikkeling van het voorterrein van de Prins Bernhardhoeve. Daar wil hij zo'n negentig woningen realiseren, zowel in hoogbouw als in laagbouw. Ook komt er onder meer ruimte vrij voor de Albert Heijn-supermarkt van Zuidlaren. Over de concrete planuitwerking verschilt hij nog van mening met de gemeente. Die wil daar een minder massale nieuwbouw. Daar zijn beide partijen nog steeds niet over uit.
Deel dit artikel: