Protest tijdens open dag van de NAM: 'We laten het negatieve verhaal zien'

ASSEN - Een klein protest bij de open dag van de NAM in Assen zaterdag. Groningers Bram Reinders en Marcel Drenth demonstreren met vlag en spandoek tegen het gaswinningsbedrijf.
"Iedereen krijgt hier het positieve verhaal binnen te horen en wij laten hier het negatieve verhaal zien", legt actievoerder Reinders uit. De NAM legt de demonstranten geen strobreed in de weg: "Er is genoeg ruimte om beide verhalen te vertellen", zegt NAM woordvoerder Kirsten Smit.

'Word je misselijk van'

De woede van de actievoerders richt zich vooral op Shell. Dat bedrijf is voor de helft eigenaar van de NAM. Shell liet afgelopen week Kamerleden in een brief weten dat er mogelijk te weinig geld is om huizen in Groningen op te knappen en versterken als de gaswinning omlaag gaat. "Daar word je gewoon misselijk van", zegt Reinders.
Leuke activiteiten
De open dag trekt zo'n duizend bezoekers en is bedoeld voor omwonenden, Assenaren, familieleden van het personeel en andere geïnteresseerden. De gasten kunnen in en om het hoofdkantoor terecht. Daar beantwoorden NAM medewerkers allerlei vragen en zijn proefjes te doen voor kinderen. "De activiteiten zijn heel leuk", vindt een bezoeker.

'Goed bezig'

Belangstellenden kunnen ook nog op de gaslocatie bij Witten kijken. Met de juiste veiligheidskleding aan mogen ze onder begeleiding het terrein van de NAM op. Die openheid wordt gewaardeerd door bezoekers. "Om te laten zien wat voor werk ze doen, daarmee zijn ze goed bezig", vindt een oud-medewerker die de open dag bezoekt.
Toch is hij ook kritisch op de NAM. Het bedrijf moet opener zijn over de situatie in Groningen vindt hij: "Daar hebben mensen nu problemen met het functioneren van de NAM, dat is jammer."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.