Oproep jonge boer uit Nijeveen: Meer respect voor boeren graag

NIJEVEEN - Meer respect voor boeren graag! Die oproep doet de jonge boer Tom Dekker uit Nijeveen op Facebook. En zijn hartekreet is in korte tijd al zo'n 7.000 keer gedeeld.
De 21-jarige melkveehouder maakt op Facebook van zijn hart geen moordkuil, want hij vindt dat boerenverstand in Nederland ver te zoeken is. "No farmers, no food", is zijn motto.
Dat zijn verhaal al duizenden keren is gedeeld, daar is hij zeker wat beduusd van.

Steken laten vallen
Dekker vindt dat de boeren ten onrechte te vaak in het verdomhoekje worden gedrukt. En volgens hem is de overheid daar ook zeker schuldig aan. Die heeft de laatste jaren enorme steken laten vallen in de agrarische sector. Een grote misser is in zijn ogen bijvoorbeeld het afschaffen van het Ministerie van Landbouw. "We worden maar bij economische zaken gedrukt, want ach die boeren, dat stelt ja niks voor. Terwijl het wel de agrarische sector is geweest die Nederland nog een beetje door de crisis heeft getrokken."

Boerenverstand in Nederland? Het is crisis bij de veeboeren... de prijzen kelderen en de overheid is druk bezig de...

Posted by Tom Dekker on Thursday, April 21, 2016


Regeldruk is ramp
De jonge boer vindt vooral de toenemende regeldruk, op het gebied van natuurwetgeving en ammoniakuitstoot een ramp voor de boeren. "We moeten allerlei investeringen doen, terwijl de prijzen kelderen. En ondertussen rijden ze hier vlak naast de boerderij wel ineens 130 op de snelweg. Alsof dat niet milieuvervuilend is."

Moordenaars
Volgens Dekker worden boeren door allerlei 'anti-partijen' weggezet als moordenaars en vervuilers. "Kijk bijvoorbeeld maar eens naar de discussie over de weidevogels, waarvan veel soorten niet meer op de landerijen zijn te vinden. Ook dat zou de schuld zijn van de boeren, omdat we de nesten wegmaaien en onderploegen. Helemaal niet waar. Als boer let je daar juist goed op, je beschermt wat je beschermen kan. Maar ondertussen vreten de buizerds, de kraaien, de ooievaars en de vossen de nesten van de weidevogels leeg."

Steek een hand op
De jonge boer uit Nijeveen vindt dat de overheid ervoor moet waken om van ons land "een groot natuurgebied" te maken. "Zonder boeren geen voedsel, daar moeten mensen ook eens wat meer bij stilstaan." Volgens Dekker kunnen boeren wel eens een steuntje in de rug gebruiken. "Dus wees eens aardig voor de boeren, steek een hand op als ze voorbij rijden met de trekker, en wees eens blij met de boeren."
Deel dit artikel: