'Een droom die uitkomt!' 14-jarige Jan-Willem uit Emmen bij kranslegging op de Dam

EMMEN - "Vroeger keek ik op tv naar de dodenherdenking in Amsterdam en zei ik; ik wil ooit daar ook een krans aangeven. Dat ik dat nu ga doen is een droom die uitkomt",  vertelt de 14-jarige Jan-Willem Hietland uit Emmen.
Jan-Willem is lid van de scouting in Emmen. Elk jaar zijn jongeren van de scouting die tussen de veertien en zeventien zijn, betrokken bij de nationale herdenking op 4 mei in Amsterdam. Maar eigenlijk zou Jan-Willem daar helemaal niet bij zijn.

Groningen roept hulp in van Drenthe

"De scouts komen dit jaar uit Groningen. Vorig jaar was Drenthe aan de beurt en toen was ik te jong." Omdat onze provincie pas over twaalf jaar opnieuw aan de beurt is, kon Jan-Willem het wel vergeten om aanwezig te zijn. "Maar in Groningen bleken te weinig jongeren zich te hebben opgegeven en toen hebben ze aan Drenthe gevraagd of er mensen mee wilden doen."
De scholier van het Hondsrug College greep zijn kans en meldde zich aan. Tijdens een oefenweekend werd door de organisatie besloten dat Jan-Willem een krans mag aangeven. Andere scouts delen bloemen uit of helpen mensen in een rolstoel.

Al flink geoefend

Voor Jan-Willem is een kranslegging gesneden koek. Eerder gaf hij al kransen aan bij de 4 mei herdenking in Emmen en bij de Poolse bevrijdingsdag van Emmen op 10 april.

Krans voor de koning?

Zenuwen heeft hij dan ook nog niet. "Ik heb er vooral heel veel zin in." Hij hoopt zijn krans te geven aan koning Willem-Alexander en koningin Máxima. "Maar ik hoor pas op de dag zelf aan wie ik 'm moet geven."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.