Teleurstelling bij omwonenden Noblesse: 'Lijken wel Amerikaanse toestanden'

WIJSTER/DRIJBER - Omwonenden van slachtafvalverwerker Noblesse zijn teleurgesteld. De rechtbank in Groningen bepaalde gisteren dat er niets mis is met de vergunning die de gemeente Midden-Drenthe verleende aan het bedrijf.
"Het is een teleurstellende uitspraak. Het is het recht. Wat we er verder mee moeten is natuurlijk lastig. We hadden op een andere uitspraak gehoopt", zegt Jarno Frenken van Veilig ETP. Die vereniging behartigt de belangen van omwonenden.

'Lijkenlucht'
De rechtszaak werd aangespannen door de familie Fikkert uit Wijster. Omwonenden hebben sinds 2012, toen de fabriek begon te draaien, last van stankoverlast. Noblesse zet slachtafval van kippen om in meel voor de diervoederindustrie. "In de volksmond hebben we het dan over een lijkenlucht", zegt Frenken.

'Amerikaanse toestanden'
Volgens Frenken lijkt het uit te draaien op een centenkwestie. "Een dure advocaat op deze zaak zetten lukt ons niet, maar de tegenpartij wel", vertelt hij. "Het lijken haast wel Amerikaanse toestanden. Degene met de grootste portemonnee wint de rechtszaak. Nu wil ik niet met 100 procent zekerheid zeggen dat dat nu ook het geval is, maar zo ervaren wij het wel."

'Nieuwe geurbronnen'
Omwonenden vinden dat de gemeente de vergunning in juni vorig jaar niet had mogen afgeven. Noblesse zegt dat juist door die vergunning meer gedaan kan worden om de overlast te verminderen, door het plaatsen van onder meer een buitenopslag van vet. Volgens omwonenden ontstaan hierdoor juist nieuwe geurbronnen.

Dwangsommen
Noblesse zelf was het niet eens met de dwangsommen die de gemeente oplegt als het bedrijf overtredingen maakt en had gevraagd of het aantal dwangsommen ingeperkt kon worden. Noblesse heeft hierin ongelijk gekregen van de rechtbank. "Dat is zeker positief", vindt Frenken.

De omwonenden en Noblesse hebben zes weken de tijd om in hoger beroep te gaan. "We blijven goed opletten wat er allemaal gaat gebeuren", zegt Frenken. "Dit was de omgevingsvergunning waartegen bezwaar was ingediend. Wij hebben zelf nu op een bouwvergunning een zienswijze ingediend. Over een paar weken krijgen we antwoord van de gemeente."