Molen in Gieten opgeknapt: 'Hij kan nog wel honderden jaren mee'

GIETEN - Molen Hazewind in Gieten is vandaag feestelijk geopend. Het bouwwerk uit 1833 is gerestaureerd en dat duurde in totaal ongeveer twee jaar.
Molenaar Nico van den Broek is erg blij met de opknapbeurt: "Het riet ligt er weer voor zestig jaar op en als ie goed wordt onderhouden kan deze molen nog wel honderden jaren mee."

Opknappen en vervangen

Het rieten dak is helemaal vervangen en ook het mechanische gedeelte is vernieuwd. Het gaat om motoren, maalstenen en aandrijvingen. In de molen staat nog een oude dieselmotor uit 1911. Ook die is opgeknapt. Van den Broek: "Die is nog niet helemaal klaar, maar op Nationale Molendag op 14 mei, doet hij het sowieso."

Regen en wind

Toen de molen tijdens de Tweede Wereldoorlog stil stond, raakte hij in verval. Wind en regen hadden daardoor in de binnenkant van de molen vrij spel. Hierdoor was een deel van de houten constructie verrot. Ook dat is nu vernieuwd.
De totale restauratie kostte ongeveer 80.000 euro.

Open voor publiek

Molen Hazewind draait iedere zaterdag en is dan open voor publiek.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.