Bewoners recreatiepark 't Heuveltje vragen om legaliseren permanente bewoning

ZUIDWOLDE - "Ik zit vast." Dat zegt Kiecky de Nennie die al zeven jaar haar huis op recreatiepark 't Heuveltje bij Zuidwolde te koop heeft staan. Verkopen lukt maar niet.
De gemeente gedoogt de permanente bewoning op het park vlak buiten Zuidwolde waar De Nennie woont. Maar voor nieuwe bewoners geldt de gedoogregeling niet meer. "En dan krijgen ze tegenwoordig ook geen volledige hypotheek van de bank, zoals ik die had. Dus ik heb wel kijkers, maar geen kopers", zegt De Nennie.

Zeven scenario's
Het probleem van permanente bewoning en de veroudering van recreatieparken is door de gemeente De Wolden op de agenda gezet. Wethouder Jan ten Kate legt donderdagavond zeven scenario's aan de gemeenteraad voor om tot een oplossing te komen.

Eén van de scenario's heet 'positief bestemmen naar permanente bewoning'. Een ander 'dubbel bestemmen; recreatie en wonen'. En een derde is handhavend optreden tegen illegale permanente bewoning.

Brief
Voor de bewoners van 't Heuveltje biedt de nieuwe discussie hoop op een oplossing. "We hebben een brief geschreven dat het niet zo moeilijk hoeft te zijn", zegt voorzitter Ellen van 't Zand van de Vereniging van Eigenaren.

"We hebben zelf jaren geleden het pad bestraat waar de hulpverleningsdiensten langs kunnen. En de afvaldienst hebben we ook zelf geregeld. Dus het hoeft de gemeente niks te kosten."

Geen centrale voorzieningen
Recreatiepark 't Heuveltje is ooit ontstaan toen een particulier opleidingsinstituut proefwoningen door leerlingen liet bouwen. "Die werden later met de grond erbij verkocht en kreeg het hier een recreatiebestemming. En toen kwamen er meer woningen bij. Maar er zijn nooit centrale voorzieningen geweest", legt Van 't Zand uit.

Volgens De Nennie is het te gemakkelijk om te zeggen dat ze maar beter had moeten nadenken toen ze de recreatiewoning kocht. Ze kwam met haar toen al zieke man die een paar jaar later overleed.

'Gemeente stelde het zelf voor'
"Het was zelfs zo dat de gemeente destijds zei: als je niks kunt krijgen, ga dan maar op 't Heuveltje kijken. Ik heb ook een normale hypotheek afgesloten en niet voor een prikkie, zoals mensen denken", aldus De Nennie.

"Ik kan hier ook niet met een ander gaan samenwonen, zoals ik wil. Dus dat is echt verdrietig dat je niet verder kunt met je toekomst."