Assen geeft bos- en natuurgebieden aan Het Drentse Landschap

ASSEN - Het Drentse Landschap gaat de bossen en natuurterreinen in en om Assen beheren, als het aan het college van burgemeester en wethouders ligt.
Het gaat om zo'n 450 hectare aan bos- en natuurgebied. Voor de gebruikers verandert volgens de gemeente Assen niets. "Het gaat erom dat inwoners gewoon kunnen blijven wandelen, de hond uitlaten en er kan worden gevoetbald", aldus het college.

Asserbos
Onder meer de gebieden het Asserbos, het Amelterbos en de bosgebieden bij de Baggelhuizerplas worden eigendom van Het Drentse Landschap. Volgens de gemeente is dat nodig om aanspraak te kunnen maken op subsidies voor onderhoud aan de bossen. Als Het Drentse Landschap ooit van de gebieden af wil, wordt de gemeente Assen automatisch weer eigenaar van de natuur.

Het Drentse Landschap
Assen heeft ook gesprekken gevoerd met Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer, maar volgens de gemeente bleek Het Drentse Landschap de geschiktste partij. Het is voor de gemeente Assen steeds moeilijker om de bos- en natuurterreinen te onderhouden. "Voor ons als gemeentelijke overheid staan veel fondsen niet open", aldus wethouder Ruud Wiersema.

Blij
Directeur Eric van der Bilt van Het Drentse Landschap is blij met de aanwinst. "Het biedt ons een unieke mogelijkheid om een grote groep mensen te laten zien hoe mooi de natuur is", aldus Van der Bilt.

Besparing
De gemeente is nu 171.000 euro per jaar kwijt aan het onderhoud van de natuur. Het Drentse Landschap kan dat een stuk goedkoper doen doordat zij wel aanspraak kunnen maken op subsidies en fondsen. De overdracht aan Het Drentse Landschap levert Assen een besparing op van 42.000 euro per jaar. Op 1 januari 2017 moeten alle gebieden zijn overgedragen.
Deel dit artikel: