Emmerhout krijgt kindcentrum: gemeenteraad Emmen is akkoord met financiering

Er komt een kindcentrum in Emmerhout (Rechten: pixabay.com)
Er komt een kindcentrum in Emmerhout (Rechten: pixabay.com)
EMMEN - De partijen van de gemeenteraad van Emmen waren het eens: de financiering van het nieuwe kindcentrum in de wijk Emmerhout verdient geen schoonheidsprijs. Vooral de manier waarop de ruim zeven miljoen euro gefinancierd wordt, stuit de raadsleden tegen de borst.
Een deel van het geld wordt uit de zogenoemde onderwijsachterstandsgelden gehaald. Maar kan dat wel, vroeg de raad zich af. Ja het kan, zegt verantwoordelijk wethouder Bouke Durk Wilms. Wel wordt tijdens de behandeling van de kadernota van 2017 nog eens naar de financiering gekeken. Met het beschikbaar stellen van het geld neemt de wethouder alvast een voorschot op de begroting van volgend jaar.

'Doel heiligt de middelen'

Volgens Ton Sleeking van de PvdA weegt het belang van het kindcentrum zwaarder dan de manier van financiering. "Maar dit is wel eenmalig." Paulien Mellema van het CDA sluit zich daarbij aan: "Het doel heiligt de middelen."
Of zoals Jenneke Ensink van LEF! het zegt: "De kinderen in Emmerhout mogen niet de dupe worden van grote mensenfouten van het college."
De VVD heeft meer moeite met de financiering. "Het is uw verantwoordelijkheid om tot een financiële dekking te komen. Zegt de raad nu nee, dan heeft de raad het gedaan", aldus Nynke Houwing. De partij gaat akkoord met de bouw, maar wil wel beter zicht op de besteding van de financiële middelen.
De wijk Emmerhout wacht ondertussen al tien jaar op de bouw van een kindcentrum. De twee basisscholen zitten in verouderde gebouwen en hebben dringend behoefte aan nieuwbouw.

Wat komt er in het kindcentrum?

Het kindcentrum komt aan de Houtweg in Emmerhout. Er komen twee scholen in, kinderopvang, buitenschoolse opvang en een bibliotheek. De bouw moet nog voor de zomer beginnen zodat de kinderen volgend jaar in de zomervakantie kunnen verhuizen naar hun nieuwe school.

Verkeersveiligheid

Naast de financiën zijn er bij de raadsleden nog wat zorgen over de verkeersveiligheid. Zo komen er nog twee rotondes in de Houtweg om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.