Tynaarlo wil paardenmarkt diervriendelijker maken

ZUIDLAREN - Burgemeester Marcel Thijsen van de gemeente Tynaarlo komt binnenkort met een plan om de Zuidlaardermarkt diervriendelijker te maken.
Thijsen vindt dat er meer ruimte moet komen tussen de kermis en de paarden. Ook wil hij de medische controleposten verplaatsen. "Er zijn te veel handelaren die geen gebruik maken van de toegangspoorten. Ze schuiven gewoon een hek opzij en gaan de markt op."

Rapport dierenbescherming
Thijsen reageert op een rapport van de Dierenbescherming over de Voorjaarsmarkt van 13 april in Zuidlaren. De belangenvereniging constateerde misstanden.

"Paarden gaan de markt ongezien op en af, ze krijgen weinig tot geen water en zijn vaak gestrest doordat er bijna geen ruimte is. Ook zagen wij mishandelingen, bijvoorbeeld bij het inladen van de paarden", aldus Marike Wolters van de Dierenbescherming.

Verbod
De Dierenbescherming is blij met de aanpassingen die Thijsen wil doorvoeren, maar wil eigenlijk een verbod op paardenmarkten. "Een paardenmarkt op deze manier, gekoppeld aan een jaarmarkt of braderie op deze locatie is voor ons echt niet meer van deze tijd", aldus Wolters.

Voor de zomer
Thijsen wil dat er een nieuwe verordening komt voor paardenmarkten. Hij gaat zijn plan voor de zomer met de raad bespreken.