Boek dicht voor Schrijvershuis Veenhuizen: 'Dit huis is uniek'

VEENHUIZEN - Drie keer eerder kwam hij al in het Schrijvershuis in Veenhuizen. Hij noemt het een huis vol inspiratie, een fijne omgeving die rust uitademt. Schrijver Rob Schouten komt graag in Veenhuizen en vindt het bijzonder jammer dat het Schrijvershuis moet sluiten.
Het Schrijvershuis, een huis waar schrijvers minimaal een maand kunnen overnachten om te werken, gaat sluiten omdat initiatiefnemer Mariët Meester geen huurcontract voor een jaar meer krijgt.
Inspiratie
Kloosterlijke rust, zo omschrijft Schouten de stilte die er heerst in de vier verdiepingen hoge pastoriewoning in Veenhuizen. "Het huis ademt de sfeer van de jaren 60 en 70. Het doet mij ook aan mijn jeugd denken", vertelt Schouten. Maar niet alleen het huis heeft het hart gestolen van de schrijver, ook de omgeving doet hem goed.
"Ik vind het heel prettig om hier tussen het schrijven door naar buiten te lopen", aldus Schouten. Een van zijn favoriete bezigheden is dan een wandeling door het natuurgebied Fochteloërveen. "De hele omgeving straalt hier rust uit. Veenhuizen is een rustig dorp, zo zit hier verderop een aantal mensen ook heel rustig opgesloten", knipoogt hij doelend naar de gevangenis in Veenhuizen.
Schrijven
Voor dagblad Trouw schrijft Schouten drie columns per week. Als hij dan in de omgeving van Veenhuizen zit komt het weleens voor dat Drenthe de boventoon voert in zijn stukken. "Ik neem het mijzelf niet per se voor, maar als je in dit huis zit gebeurt het toch automatisch. Zo heb ik al over Assen en het Fochteloërveen geschreven."
Schouten scheef ook een aantal gedichten over Veenhuizen, zo werd hij onder andere geïnspireerd door de naambordjes die de inwoners boven hun huizen hebben. "Ik merk ook dat sinds ik weer meer in het Noorden ben, dat mijn noordelijke roots beginnen op te spelen", aldus de schrijver. "Ik ben opgegroeid in Hoogeveen als klein jongetje. Ik weet daar niets meer van, maar juist daardoor kan ik daar flink over fantaseren."
Barricade
Van iemand die met zoveel liefde over het Schrijvershuis praat zou je misschien verwachten dat hij op de barricade gaat staan voor behoud van het pand. Maar dat ziet Schouten anders: "Dat is nou net niet iets voor schrijvers om dat te doen. Dus wat dat betreft zit hier het verkeerde volk. Nee, kunstenaars zijn niet zo van die barricadebestormers."
Volgens Schouten is het zonde dat het huis straks moet sluiten. "Ieder huis is uniek, er hangt hier een heel aparte sfeer. Die vind je niet gauw weer terug en al helemaal niet in deze staat. In dat opzicht gaat er voor alle schrijvers iets unieks verloren."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl