'Ooievaars zijn niet de oorzaak van het verdwijnen van weidevogels'

Ooievaars bij ooievaarsstation De Lokkerij in De Schiphorst (Rechten: Archief RTV Drenthe)
Ooievaars bij ooievaarsstation De Lokkerij in De Schiphorst (Rechten: Archief RTV Drenthe)
DE SCHIPHORST - Een ooievaarsnest in je tuin of op je land zetten? De gemeente Staphorst raadt het particulieren ernstig af. De vogels zouden weidevogelkuikens opeten, maar volgens ooievaarsstation De Lokkerij in De Schiphorst is dit complete onzin.
Dat zegt Frits Koopman van De Lokkerij tegen
.

'Tientallen kuikens per dag'

Volgens de gemeente Staphorst bestaat het menu van de ooievaar niet alleen uit muizen, slakken, grote insecten, regenwormen, amfibieën en mollen, maar staan er vooral ook jonge weidevogels en hazen op de spijskaart. “De ooievaar is een ware toppredator”, schrijft de gemeente op zijn website. "Op één dag worden de kuikens uit tientallen weidevogelnesten met smaak verorberd. Daardoor is er in een omtrek van honderden meters rondom het ooievaarsnest geen weidevogelnest meer te vinden"

'Staphorst snapt er niets van'

“De gemeente Staphorst heeft er helemaal niks van begrepen. Ze zijn in de war met de reiger. Die eet vaak jonge weidevogels, maar een ooievaar doet dit niet of nauwelijks. Altijd hebben de vos of de ooievaar het gedaan", aldus Koopman. Volgens hem zijn het juist de boeren die door het beheer van hun gronden zorgen voor zeer eenzijdige biotopen. "Daardoor kunnen weidevogels simpelweg niet meer overleven. Dat is de echte reden dat er nauwelijks weidevogels zijn en niet de ooievaar.”

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.