Dodenherdenking in Assen voor laatste keer op Stadsbroek

ASSEN - De stille tocht over de Hoofdlaan door het Asserbos naar het oorlogsmonument bij de Bonte Wever, is vanavond voor het laatst. Net als de herdenking op die plek aan het Stadsbroek. Want volgend jaar is de dodenherdenking van Assen in de binnenstad.
Het Comité Dodenherdenking Assen had aanvankelijk dit jaar de tocht en de ceremonie al in het centrum willen laten plaatsvinden. De stoet vertrekt dan bij de Jozefkerk en gaat naar het provinciaal oorlogsmonument op de Brink, tegenover het vroegere Huis van Bewaring. Maar door de reconstructie van de Brink is veiligheidshalve voor volgend jaar gekozen.

Lang gekoesterde wens

De verplaatsing van de stille tocht en de herdenkingsplechtigheid is al een jaren gekoesterde wens van velen. Zo vindt de Asser Historische Vereniging het van belang om zoveel mogelijk mensen bij de herdenkingsplechtigheid te betrekken, en daarom zou het in het stadscentrum moeten gebeuren.
Zie ook: Historische Vereniging Assen: Dodenherdenking beter in binnenstad

Kritiek op huidige plek

Verder is er kritiek op het witte, zandstenen kruis aan het Stadsbroek, waar al tientallen jaren de dodenherdenking wordt gehouden. Op het monument staat een herdenkingstekst die niet klopt. Ook de locatie van het kruis zou niet deugen, omdat hier de slachtoffers niet gefusilleerd zouden zijn.

Voorzichtig te werk

Volgens voorzitter Marga Komen van het Comité Dodenherdenking Assen is ze met de verplaatsing van de ceremonie voorzichtig te werk gegaan. "De plannen zijn er al veel langer, maar je moet wel de tijd nemen om zoiets goed te overleggen. Dat is gebeurd en nu staan alle neuzen de goede kant op. En dat we dit jaar nog niet verhuizen, dat had alles te maken met de werkzaamheden op de Brink. Begin dit jaar konden we niet goed inschatten hoever het werk zou zijn rond deze tijd", aldus Komen.

Toespraken en gedicht

Volgend jaar is het de bedoeling om de herdenkingsplechtigheid op 4 mei ook wat uit te breiden. Zo wordt er gedacht aan meerdere toespraken, en ook aan het voordragen van een gedicht. "Het wordt zoals op de Dam van Amsterdam. Maar dan op z'n Assens", vertelt Komen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.