Emmen verliest bijzonder orgel door verkoop Zuiderkerk

EMMEN - De laatste noten zijn gespeeld op het orgel van de Zuiderkerk in Emmen. Het tachtigjarige instrument verhuist noodgedwongen, omdat de kerk is verkocht. Er komen appartementen in.
Het orgel staat al sinds 1936 in de Zuiderkerk, maar sommige onderdelen van het orgel zijn nog ouder. Organisten Anton Stulp en Koos Salomons hebben jarenlang tijdens de kerkdiensten op het instrument gespeeld. "Heel erg jammer. Dit is echt een van de mooiste orgels van Drenthe qua mogelijkheden en sfeer vooral. Zulke orgels in deze staat heb je niet veel meer," zegt Stulp.

Bijzonder orgel
"Het bijzondere aan dit orgel is dat je een elektropneumatisch systeem hebt. Dat betekent dat het een halve seconde duurt voor je de klank hoort als je de toets indrukt. Dus je moet als organist altijd even voor de mensen aanspelen. Luister je naar het gezang dan ga je steeds langzamer spelen." vertelt Koos Salomons.

Daarnaast bevat het orgel een compleet orkest aan instrumenten waardoor je tijdens het spelen een heel vol geluid krijgt.

Nog geen nieuwe plek
Er waren plannen om het orgel te verkopen aan de kerk in Nieuw-Amsterdam, maar dat gaat om financiële redenen niet door. "De verkoopprijs is het probleem niet," zegt beheerder Fred Gommer van de Zuiderkerk. "Maar het uit elkaar halen en weer in elkaar zetten van het orgel, daar kun je een luxe auto voor kopen."

Het orgel is nu gekocht door een bedrijf in Rodeschool dat hem eerst in de opslag zet. Daarna vertrekt het orgel hopelijk naar Polen. "Daar hebben ze vraag naar orgels. We hebben al foto's en geluidsfragmenten opgestuurd," zegt Gommer. "Het zou zonde zijn als dit orgel in de opslag blijft staan."

'Erg jammer'
Salomons neemt met pijn in het hart afscheid van het orgel. "We hebben al zo weinig van zulke instrumenten in Drenthe en nu gaat dit ook nog weg."

Volgende week begint het uit elkaar halen van het orgel. Vrijdag 13 mei moet het orgel weg zijn, want dan is de sleuteloverdracht.
Meer over dit onderwerp:
zuiderkerk emmen gemeente emmen orgel
Deel dit artikel: