'FrieslandCampina wil monovergister voor duizend melkveehouders'

FrieslandCampina wil melkveehouders helpen (Rechten: pixabay.com)
FrieslandCampina wil melkveehouders helpen (Rechten: pixabay.com)
ASSEN - Als het aan FrieslandCampina ligt, hebben duizend melkveehouders in 2020 een installatie waarmee mest wordt omgezet in elektriciteit.
Dat schrijft dagblad
. Dit zou moeten helpen om onder meer de uitstoot van CO2 door melkveehouders te verlagen. De zuivelcoöperatie wil boeren helpen aan zo'n monovergister.

Regeling

FrieslandCampina wil volgens Trouw eerst dat tweehonderd melkveehouders een zogeheten monovergister krijgen. Daarvoor zou meer geld beschikbaar moeten komen. FrieslandCampina-topman Roelof Joosten zegt tegen de krant dat hij verwacht dat volgende maand een overeenkomst wordt ondertekend met het ministerie van Economische Zaken en LTO.

Subsidie

In Nederland werken nog maar weinig boeren met een monovergister. Een monovergister kost al gauw zo'n 300.000 euro. Volgens Trouw kunnen melkveehouders al wel subsidie krijgen, maar moeten ze de installatie grotendeels zelf betalen.

Groene stroom

De krant schrijft dat het de bedoeling is dat zuivelcoöperatie straks alles regelt voor de veehouder: van de financiering tot het onderhoud. In een monovergister wordt de mest vergist, zonder bijproducten. De vergisting levert groene stroom op voor de boer, maar ook voor het net.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.