Tiende editie van Carving Cup bij Boomkroonpad: 'Allemaal zagers bij elkaar'

DROUWEN - Bij het Boomkroonpad was dit weekend de tiende editie van de Carving Cup. 22 deelnemers streden om het mooiste beeld uit een boomstam te zagen.
Thomas Weijenberg uit het Gelderse Voorst ging er met de eerste prijs vandoor. Hij maakte een beeld met vlinders.
'Gezellig weekend'
De rust in het bos bij het Boomkroonpad werd 'wreed' verstoord. Met motorzaag en beitel gingen de deelnemers een boomstam te lijf. "Het is een gezellig weekend waar bijna alle carvers uit Nederland bij elkaar komen", zegt organisator Martijn Harms. "Voor het publiek is het ook mooi. Wij laten zien wat voor mooie beelden de deelnemers allemaal met een kettingzaag maken."

Zaaggeluiden
Voor Stefan Kieftenbeld was het even schrikken. Samen met vrouw en dochter wilde hij een wandeling maken in de bossen bij het Boomkroonpad, maar werd opgeschrikt door motorgeronk. Ik hoorde zaaggeluiden, dus wilde wel even kijken wat dat was", reageert hij. "Het is wel een beetje hard geluid", vult zijn dochtertje aan.

Minecraft

Mariët Smit was de enige vrouwelijk deelnemer. "Mijn vader carft ook", zegt ze. "Ik wilde het ook weleens proberen. Zo ben ik erin gerold." Voor haar stond een vierkant blok hout. Dat moet uiteindelijk een minecraftpoppetje worden. Minecraft is een computerspel.
"Recht zagen is wel het moeilijkst", vindt ze. "Normaal maak ik meer organische vormen." Smit deed vooral mee voor de gezelligheid. "Ik ken bijna alle carvers. We zien elkaar vaker. Het is een wedstrijd en een reünie."

'Zweten in de broek'

Professioneel houtcarver Jelmer Zwaan deed voor het eerst mee in Drouwen. Hij genoot vooral ook van het mooie weer. "Het is wel zweten in de broek." Zwaan ging wel voor een hoge klassering, maar vond het ook mooi om andere carvers te ontmoeten. "De één heeft weer een nieuwe zaag, dat vind ik mooi. We wisselen ook ideeën uit. We zijn allemaal zagers bij elkaar."

Traditie

Het publiek wist het evenement ook te vinden. Sommigen hadden uit voorzorg al gehoorbescherming meegenomen. "Het zijn wel kettingzagen, die maken lawaai", zegt Harms. "Maar hier kun je al wel uit opmaken dat het een traditie is geworden."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl