Onderzoek naar gevolgen overstap op andere schildkliermedicatie

De fabrikant stopte de productie van het medicijn Thyrax (Rechten: ANP / Bas Czerwinski)
De fabrikant stopte de productie van het medicijn Thyrax (Rechten: ANP / Bas Czerwinski)
ASSEN - De gevolgen van het noodgedwongen overstappen op andere medicatie voor zo'n 350.000 patiënten met een schildklierziekte worden in kaart gebracht.
In februari moesten patiënten die het medicijn Thyrax gebruikten overstappen op andere medicatie omdat de fabrikant de productie van het medicijn onverwacht stopte.

Nauwkeurig

Die overstap kan vervelende gevolgen hebben omdat de andere medicatie een andere hoeveelheid hormoon afgeeft. En de juiste hoeveelheid hormoon steekt voor deze patiënten heel nauw.

Onderzoek

De Nederlandse Vereniging voor Endocrinologie (NVE) en de Schildklier Organisatie Nederland hebben twee elkaar aanvullende onderzoeksvoorstellen ingediend bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en onderzoeksorganisatie ZonMw, meldt de NVE.
De onderzoeken moeten duidelijk maken wat de effecten zijn van het gedwongen overstappen op andere medicatie. Naast negatieve zijn er ook positieve ervaringen van patiënten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.