Provincie steunt compostsysteem met komkommerloof en olifantsgras

Olifantsgras wordt gebruikt om te composteren (Rechten: Pixabay.com)
Olifantsgras wordt gebruikt om te composteren (Rechten: Pixabay.com)
ASSEN - Twee ondernemers uit Erica krijgen subsidie van de provincie Drenthe voor een innovatief compostsysteem. Daarbij wordt gebruik gemaakt van komkommerloof en speciaal hiervoor gekweekt olifantsgras.

Innovatief
Initiatiefnemer Mycelco wil samen met Drenthe Growers onderzoeken of het restmateriaal dat vrijkomt uit de glastuinbouw gebruikt kan worden om energie op te wekken.
Het komkommerloof en het hiervoor gekweekte olifantsgras (miscanthus) worden samengevoegd in een grote korf waarin bacteriën en schimmels in combinatie met water en zuurstof het omzettingsproces opgang brengen. Door de omzetting (fermentatie) van beide producten komt energie vrij die terugvloeit naar de kassen en de omliggende woningen.
Compost
Nadat het omzettingsproces is beëindigd kan het overgebleven materiaal (compost) worden gebruikt als grondverbeteraar en groene bestrijdingsmiddelen. Stenden University Emmen doet onderzoek of olifantsgras toe te passen is als grondstof voor het maken van bio-composiet.
Olifantsgras is een snel groeiend gewas dat gekweekt wordt op het terrein van de kweker. Daarnaast heeft de gemeente Emmen voor het verbouwen van dit gewas, braakliggende grond beschikbaar gesteld. Hierdoor krijgt deze grond een nieuwe functie als biobased energielandschap. Het Recyclingcentrum Zuid-oost Drenthe begeleidt het proces met hun kennis en know-how over composteren.
Green deal
Het college van Drenthe stelt 110.000 euro beschikbaar voor deze zogenoemde Green Deal met Mycelco en Drenthe Growers.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.