Gemeente Hoogeveen legt wildgroei thuiskappers aan banden

HOOGEVEEN - De gemeente Hoogeveen gaat harder optreden tegen ondernemers die thuis een kapsalon beginnen.
Dit was al verboden, maar in het verleden trad de gemeente nauwelijks op. Kappers die zich inschreven bij de Kamer van Koophandel en zo een kapsalon aan huis zijn begonnen, mogen hiermee doorgaan. Nieuwe thuisknippende kappers worden niet toegestaan en de gemeente gaat hierop actief handhaven.
Actieve thuiskappers mogen doorgaan
De gemeente gaat een lijst opstellen van de thuiskappers die momenteel actief zijn. Zij mogen allemaal doorgaan met hun kapsalon aan huis. Illegale thuisknippende kappers, die niet ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel, lopen het risico te moeten sluiten als de gemeente erachter komt.
Oneerlijke concurrentie
De gemeente gaat harder optreden omdat zij van kapsalons in het centrum signalen krijgt over oneerlijke concurrentie. Het aan banden leggen van thuiskappers is een wens van de Algemene Nederlandse Kappers Organisatie (ANKO). Hoogeveen is een van de 21 gemeenten die door de ANKO is gevraagd om mee te denken over een oplossing voor de wildgroei van thuiskappers.
Sterfhuisconstructie
"We zien de kappers in Hoogeveen het liefst in het centrum en in het wijkgebied daaromheen", zegt wethouder Anno Wietze Hiemstra. De gemeente gaat een zogeheten sterfhuisconstructie opstellen. De bestaande legale thuiskappers krijgen een wijziging in het bestemmingsplan voor een jaar, waarin de bedrijfsvoering gelegaliseerd wordt.
Mocht de kapper daarna stoppen dan wordt de bestemming van de woning waarin de kapsalon gevestigd is, weer veranderd in wonen. Op deze manier moeten de thuiskappers uiteindelijk verdwijnen. "Het is niet een verandering die van de een op andere dag zichtbaar is", besluit Hiemstra. "Daar gaan jaren overheen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl