SportDrenthe succesvol in aanpak vrijwilligerstekort sportverenigingen

VRIES - Ze zijn de ruggengraat van elke sportvereniging: vrijwilligers. Maar steeds minder mensen melden zich aan als vrijwilliger.
SportDrenthe geeft sinds drie jaar een cursus om verenigingen aan meer vrijwilligers te helpen en met succes: "Van alle sportverenigingen die zich bij ons aanmelden voor de cursus haalt 95% het verwachtte aantal vrijwilligers", vertelt Anne Prins van SportDrenthe.
Tijdens een vierdaagse cursus krijgen sportverenigingen tips en trucs.
"Verenigingen die nu te weinig vrijwilligers hebben doen niet per se iets verkeerd. Ik denk dat het ze aan bepaalde kennis en expertise ontbreekt, ze hebben niet in de gaten hoeveel mensen ze nodig hebben om de vereniging draaiende te houden", aldus Prins.
Volgens hem moeten verenigingen van alle leden duidelijk op papier hebben wat hun vakgebied is en welke hobby's ze hebben zodat ze weten waar ze ingezet kunnen worden.
Geen tijd
Een veel gehoord excuus van mensen die geen vrijwilligerswerk willen doen is dat ze geen tijd hebben. Volgens SportDrenthe moeten verenigingen beter voorschotelen welke klusjes er zijn. "Het besef moet groeien dat niet alles veel tijd kost. Schrijf duidelijk de taken op en communiceer naar de mensen hoeveel tijd dat gaat kosten."
De Sperwers
Atletiekvereniging de Sperwers uit Emmen merkt ook dat de aanpak van SportDrenthe succesvol is. "Wij hebben geleerd dat je mensen persoonlijk moet betrekken bij het werven van vrijwilligers", vertelt voorzitter Ton Meijer. "Maar ook in het stimuleren van hun taak en het evalueren waar ze mee bezig zijn. Dan houd je het hartstikke goed en tevreden."
De Sperwers begonnen in 2014 aan de cursus van SportDrenthe. Sindsdien hebben zich 177 nieuwe vrijwilligers gemeld. Van die club mensen zijn er nu nog 150 actief voor de vereniging. "We hebben geleerd om al het vrijwilligerswerk in hapklare brokken te presenteren", zegt Meijer. "Zodat vrijwilligers niet het gevoel hebben dat ze in het werk omkomen."
VAKO
Bij voetbalvereniging VAKO in Vries beginnen ze vanavond aan de laatste fase van de cursus. Ruim vierhonderd leden worden er gebeld met de vraag wat ze willen en kunnen betekenen voor de vereniging.
Het persoonlijk benaderen van de leden is iets wat de cursisten leren. Volgens SportDrenthe hebben oproepen op internet en in het clubblad geen zin.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.