Dodelijk konijnenvirus: binnen een week twaalf konijnen dood

KERKENVELD - Konijnen die plotseling dood in hun hok liggen. Bij Saskia Streutker uit Kerkenveld gebeurde dit bij de twaalf konijnen van haar kinderen. De oorzaak is het zeer besmettelijke VHD virus.
Het virus is in een tweede variant opgedoken en daar bestaat nog geen inenting voor die het konijn voor 100 procent beschermt.

Een konijn dood
Vier volwassen konijnen waarvan twee voedsters met ieder acht baby konijntjes hadden Saskia haar kinderen. "Mijn man wilde zondag de konijnen voeren, maar zag dat er een lag te stuiptrekken. Een uur later was het konijn dood. We dachten niet meteen aan een virus. Een konijn dat doodgaat, dat kan gebeuren", vertelt Streutker.

Allemaal dood
Als de woensdag daarna nog een konijn dood in het hok ligt denken de Streutkers wel aan een virus. Ze zetten de andere konijnen apart in de hoop dat die het virus zo niet zullen krijgen. Tevergeefs, "uiteindelijk zijn ze allemaal dood gegaan", aldus Streutker.

Dodelijk virus
Anna Deen is dierenarts en kent de ziekte. "Het is een zeer dodelijk virus waar niet veel tegen te doen valt als je konijn het eenmaal heeft", legt Deen uit. Wel zijn er manieren om te voorkomen dat een konijn het virus krijgt. "Inenten en zorgen dat het konijn geen direct of indirect contact heeft met wilde konijnen of hazen."

Gewoon buiten
Volgens dierenarts Deen is paniek niet nodig. Mensen kunnen hun konijnen gewoon buiten laten als ze dat gewend zijn. "Het is niet een hele grote kans dat je konijn het krijgt. Goed opletten en genieten van je konijn is het belangrijkst."
Deel dit artikel: