Provinciaal VVD-bestuur opgedoekt: 'We willen af van de vergadercultuur'

ASSEN - De provinciale Kamercentrale van de VVD Drenthe is ter ziele. De Drentse liberalen gaan op in de VVD Regio Noord, samen met Groningen en Friesland. Daarmee heeft de partij na vele decennia geen eigen Drents partijbestuur meer.
Voorzitter van de nieuwe noordelijke VVD-club is Ton Baas (69), waarnemend burgemeester van Midden-Drenthe, geboren Groninger, en woonachtig in Oldeholtpade in Friesland.

Netwerkorganisatie
De VVD neemt de bestuurlijke organisatie in de regio's flink op de schop. En dat betekent dat de twaalf provinciale Kamercentrales plaatsmaken voor zes nieuwe regionale netwerkorganisaties. De afdelingen volgen daarna.

Minder vergadercultuur
"De VVD wil minder een bestuurderspartij zijn, en af van de vergadercultuur. Dus geen algemene ledenvergaderingen meer in zaaltjes waar maar een handjevol leden op afkomt, en waar het jaarverslag en andere bestuurlijke punten besproken worden. Daar wil de VVD geen tijd en energie meer in steken", zegt Willemien Meeuwissen, fractievoorzitter van de VVD in de Drentse Staten. "We moeten meer netwerken, in gesprek met de mensen om ons heen. En ook willen we openstaan voor niet-leden, die zijn voortaan ook welkom bij bijeenkomsten."

Kritiek
Binnen de Drentse VVD is er wel kritiek op de nieuwe noordelijke organisatie. Vooral omdat Drenthe niet de voorzitter, niet de penningmeester en ook niet de secretaris levert. Er zitten wel twee algemeen bestuursleden in uit Drenthe, Robert Meijer uit Roden en Erwin Weggemans uit Sleen.

Drentse inbreng te mager
Drents oud-VVD-voorzitter Ewout Klok maakt zich daar grote zorgen over, hij vindt de Drentse inbreng in het regiobestuur te mager. "We hadden in Drenthe als VVD de zaken goed voor elkaar, we hebben succesvolle campagnes gevoerd en we zijn niet voor niets de grootste partij in Drenthe geworden met de provinciale verkiezingen."

Ook afdelingen weg
Het blijft trouwens niet alleen bij het opheffen van de provinciale VVD-kamercentrales. De twaalf lokale VVD-afdelingen in Drenthe komen nu aan bod. Ook zij worden opgedoekt, en komen terug in een meer regionale netwerkclub. "Het zal allemaal vreselijk wennen zijn, maar we moeten meer in gesprek gaan met mensen om ons heen en minder in zaaltjes vergaderen", aldus Meeuwissen.
Deel dit artikel: