Orgel Zuiderkerk Emmen verhuist naar Roemenië

Orgel Zuiderkerk Emmen verhuist naar Roemenië (Rechten: Ineke Kemper/RTV Drenthe)
Orgel Zuiderkerk Emmen verhuist naar Roemenië (Rechten: Ineke Kemper/RTV Drenthe)
EMMEN - Niet Polen, maar Roemenië is de eindbestemming van het tachtig jaar oude orgel van de Zuiderkerk in Emmen. Het instrument gaat naar een kerk van de baptistengemeente in de plaats Crasna.
De dominee van de kerk en enkele leden zijn in Emmen om te helpen het orgel uit elkaar te halen. Beheerder van de kerk Fred Gommer verwacht dat het orgel voor vrijdag uit de kerk is. Dat moet ook, want dan levert de kerk de sleutel in.

Orgel in de verkoop

De Zuiderkerk is verkocht aan projectontwikkelaar Van Nie die er appartementen in gaat bouwen. De kerk verkocht het orgel daarom aan orgelmakerij Steendam in Roodeschool. Die heeft het nu doorverkocht aan de baptistengemeente in Crasna. Eerder bleek de kans groot dat het orgel naar Polen zou gaan, maar het is dus Roemenië geworden.

1200 buizen

Het orgel staal al sinds 1936 in de Zuiderkerk, maar sommige onderdelen van het instrument zijn nog ouder. "Bij het uit elkaar halen van het orgel kwamen we 1200 pijpen tegen. Dat waren wel iets meer dan we hadden verwacht", vertelt Gommer.
Het duurt nog wel een aantal maanden voordat het orgel in Crasna weer is opgebouwd. Het oude instrument wordt eerst nog opgeknapt.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.