Raad voor de Rechtspraak: Stop met verder bezuinigen

DEN HAAG/ASSEN - Als het kabinet nog meer bezuinigt op de rechtspraak, zet dat de bijl aan de wortel van de rechtspraak. De kwaliteit van het werk van rechters holt achteruit.
Dat zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, tegen de NOS. Hij onderhandelt met minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie over de begroting voor de komende jaren.

Protest
"In plaats van objectief kijken naar wat er nodig is om rechtszaken zorgvuldig af te handelen, is het budget van de minister leidend", constateert Bakker. De afgelopen tijd moest er al stevig worden bezuinigd binnen de rechtspraak. Dat leidde tot protest onder rechters, waaronder die van de Rechtbank Noord-Nederland in Assen.

Lees ook: Personeel van rechtbank Assen demonstreert tegen afslanking

In augustus vorig jaar werd een groot reorganisatieplan voor de rechtbank in ons land gepresenteerd. In dat plan hield Assen geen volwaardige rechtbank over. Personeel van de Asser rechtbank voerde fanatiek actie onder leiding van rechter Jan Bartstra. Met succes, want eind november werd bekend dat Assen toch een volwaardige rechtbank houdt: het plan was teruggedraaid.

Lees ook: Rechter Bartstra opgelucht over behoud rechtbank Assen: Een maximaal resultaat

Loyaal
Toch kampt de rechtspraak nog steeds met tekorten. Vandaag verschijnt het jaarverslag van de rechtbanken en gerechtshoven in Nederland. Uit de cijfers van 2015 blijkt nog niet dat rechtszaken langer blijven liggen als gevolg van bezuinigingen. “Rechters zijn enorm loyaal, ze zullen altijd proberen een zaak te behandelen”, zegt Bakker.

Roofbouw
Maar de werkdruk is torenhoog. “Rechters plegen roofbouw op zichzelf. Het is normaal dat ze 50 procent overwerken. Dat kan niet continu. Dan gaat onherroepelijk de kwaliteit van hun werk naar beneden.”

Uitzondering
Volgens Bakker concurreert de rechtspraak nu ongewild met de politie, het gevangeniswezen en het Openbaar Ministerie om een extra stukje van het krappe budget. Hij vindt dat Van der Steur voor de rechterlijke macht een uitzondering moet maken en de rechtspraak onafhankelijk van de begroting moet financieren.