Omwonenden windmolenparken blijven vechten voor alternatieven

GASSELTERNIJVEENSCHEMOND - De strijd van de gemeenten Aa en Hunze en Borger-Odoorn om windmolenparken te vervangen voor alternatieven gaat door. Eerder verloren de gemeenten de rechtszaken over het plaatsen van vijftig windmolens in de Veenkoloniën.
Op uitnodiging van inwoners van de Veenkoloniën kwam vandaag SP-Tweede Kamerlid Eric Smaling op bezoek. Hij stapte met een groep mede-SP'ers en mensen uit de gemeente op de fiets en maakte een rondje langs de plekken waar de windturbines gepland staan.

In gesprek
Onderweg stopte hij om met inwoners in gesprek te gaan. "Ik heb hem verteld dat wij ons bedrijf moeten verkopen door de komst van de windmolens. De WOZ is zo ver gedaald dat ik van de bank moet", vertelt Theo van Ruiten van de lavendelboerderij in Nieuwediep.

"Het voelt alsof ik de hoofdprijs heb gekregen, maar dan niet eentje waar ik blij mee ben." vertelt Sietske Bosma, inwoner van Gasselternijveenschemond. Bosma en haar man krijgen meerdere windmolens op nog geen vijfhonderd meter afstand van hun huis.

Opmerkelijk
Het is opmerkelijk dat een lid van de SP aan de kant van de inwoners staat, want de partij is voor windenergie. "Vijftig molens van tweehonderd meter hoog neerzetten is verwoesting van het landschap. Het geeft overlast, woningen zakken in waarde en het gaat mensen ongelukkig maken. Je bent je leefomgeving kwijt", aldus Smaling, die pleit voor alternatieven.

Alternatieven
"Ik denk dan aan zonne-akkers, daar is wel draagvlak voor. Of kleine windmolens op plekken waar niemand er last van heeft." Dat klinkt de inwoners als muziek in de oren, maar Smaling is afhankelijk van minister Henk Kamp die besloten heeft dat de grote turbines er komen. "Ik blijf volhouden en de minister erop wijzen. Hij moet er tureluurs van worden. De streek moet wel met alternatieven komen en dan moeten we doorbeuken tot we erbij neervallen."

Molen van vijftien meter hoog
Een goed voorbeeld van zo'n alternatief is te vinden in de gemeente De Wolden, bij de buurtschap Fort. Daar heeft akkerbouwer Geert Lindenhols een windmolen van vijftien meter hoog besteld. "Die windmolen is maar iets hoger dan mijn schuur en valt nauwelijks op", zegt Lindenhols.

'De lieve vrede'
De boer stelt dat hij straks dankzij de windmolen zijn bedrijf volledig van energie kan voorzien. Voor de molen moet hij een investering van 50.000 euro doen. Die heeft hij naar verwachting in zeven jaar terugverdiend.

"De gemeente is enthousiast over het plan, ik heb foto's bewerkt zodat ik de nieuwe situatie aan de buren kon laten zien en ook die hebben geen enkel bezwaar tegen de komst van de windmolen. Mijn initiatief krijgt ongetwijfeld navolging", aldus Lindenhols. Wat hem betreft zijn lagere windmolens een stuk beter voor het bewaren van 'de lieve vrede' in je leefgebied.