Noordenveld draagt molens over aan Het Drentse Landschap

RODERWOLDE - De gemeente Noordenveld heeft drie molens overgedragen aan Het Drentse Landschap. Het gaat om molen Woldzigt in Roderwolde, de Paiser Meul in Peize en De Hoop in Norg.
Door de overdracht heeft Het Drentse Landschap nu 265 gebouwen in bezit.

'Onrendabele monumenten'

Panden worden vaak door gemeenten, particulieren of instanties van de hand gedaan, omdat ze niet rendabel zijn en zij zelf de financiële middelen niet hebben, of niet langer willen dragen voor een gebouw.
Volgens directeur Eric van der Bilt van Het Drentse Landschap is dat met deze molens niet anders. "Dit soort fantastische panden zoals de molens van Noordenveld en zeker de molen van Roderwolde, dat zijn in feite onrendabele monumenten. Daar staat geen inkomstenbron tegenover. En dat zijn dus ook objecten waar we best zorgen over hebben."
Speciaal fonds
Om de 265 panden te onderhouden heeft Stichting Het Drentse Landschap vorig jaar
het Fonds Onrendabele Monumenten Drenthe (FOMDrenthe) opgericht. Van elk object vraagt de stichting een zogeheten bruidsschat. Die wordt geoormerkt en komt terecht in dit fonds. De bruidsschat kan dus alleen uitgegeven worden aan het pand waar het vandaan komt.
Daarnaast zegt Van der Bilt afhankelijk te zijn van vrijwilligers. "Het allerbelangrijkste is toch wel een stichting die de dagelijkse zorg voor de molen voor z'n rekening neemt, maar zonder die steun van die lokale gemeenschap is het eigenlijk bijna ondoenlijk om dit soort iconische, laten we zeggen niet rendabele panden, om die te behouden."
Eerste gebouw
In 2004 was 't Kleine Kerkje in Gieterveen het eerste gebouw dat stichting Het Drentse Landschap in haar bezit kreeg. Vervolgens is pand volledig gerestaureerd. Zo is bijvoorbeeld de vloer vernieuwd en voorzien van vloerverwarming en zijn de muren geïsoleerd.
Voorzitter Herman Stegeman van 't Kleine Kerkje in Gieterveen is nog altijd blij met de overdracht van de gebouw aan de stichting. "Het voordeel is dat wij het kerkje niet in eigen beheer hebben, dus ook het onderhoud niet voor onze kiezen krijgen. Want dat zou betekenen dat we veel meer geld moeten genereren om dit te kunnen exploiteren."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.