Nieuwe directeur Drentse Landschap op jacht naar stadsnatuur en donateurs

ASSEN - Directeur Eric van der Bilt moet nog afscheid nemen bij Stichting het Drentse Landschap, maar ondertussen loopt z'n opvolger er al wel rond om Drenthe alvast te leren kennen.
Erwin van Liempd (46) lijkt een Eric van der Bilt 2.0, alleen twintig jaar jonger. Van Liempd is van origine ook bioloog, net als Van der Bilt en beide mannen komen uit Noord-Brabant.

Lekker!
Alles wat van ver komt... "is lekker!", vult hij meteen lachend aan. Van Liempd straalt als hij naar zijn nieuwe job wordt gevraagd. "Ik kijk er naar uit om in Drenthe te gaan wonen", zegt hij.

Begin dit jaar werd bekend dat Erwin van Liempd de nieuwe man wordt bij Het Drentse Landschap, om in de voetsporen te treden van Eric van der Bilt. Die gaat na bijna dertig jaar met pensioen. Op 26 mei neemt hij afscheid.

Meer donateurs
Van Liempd zet in op een groei van het aantal donateurs voor de natuur- en erfgoedorganisatie. Dat zijn er nu 16.000. Hij wil doorgroeien naar 20.000 donateurs. "Met een trekker als het duurzaamheidscentrum in het Asserbos, waarvan we ook het beheer doen, moet dat lukken."

De nieuwe directeur is voor zijn werk bijna altijd met natuur bezig geweest. Zo werkte hij onder meer voor museum Naturalis in Leiden. Bij Stichting het Drentse Landschap lijkt hem de combinatie van natuurbeheer en het beheer van erfgoed, waaronder kerken, molens en havezaten, interessant.

Werk Van der Bilt voortzetten
Wat zijn missie voor de komende jaren is, vindt Van Liempd moeilijk te zeggen. "Ik ben nog maar paar dagen in Drenthe. Maar ik wil het goede werk wat Eric van der Bilt heeft gedaan graag voortzetten. Waar ik wel heel blij mee ben is, is dat we net overeenstemming hebben bereikt over overname van de stadse natuur in Assen. Wij gaan het beheer daarvan doen."

Zie ook: Assen geeft bos- en natuurgebieden aan Het Drentse Landschap

Jacht op stadse natuur?

Wat vindt hij zo interessant aan het beheer van natuur in de stad? "In de steden zijn altijd veel mensen. Het is heel belangrijk als natuurbeheerder dat je dichtbij de burgers staat." Of hij na de deal in Assen ook jacht gaat maken op stadse natuur in steden als Meppel, Hoogeveen en Emmen, kan hij nog niet zeggen. "Ik ken die natuur daar nog niet, maar ik sta er zeker open voor, als het zich voordoet. Waarom niet?"