ZZP Nederland over thuiskappers: Locatie ondergeschikt aan kwaliteit van kapper

De gemeente Hoogeveen gaat harder optreden tegen thuiskappers (Rechten: pixabay.com)
De gemeente Hoogeveen gaat harder optreden tegen thuiskappers (Rechten: pixabay.com)
HOOGEVEEN - ZZP Nederland vindt het onbegrijpelijk dat de gemeente Hoogeveen harder gaat optreden tegen ondernemers die thuis een kapsalon beginnen. Nieuwe thuisknippende kappers worden niet meer toegestaan.
"Je kan natuurlijk wel kwaliteitseisen stellen, maar het puur verbieden omdat het vanuit huis wordt gedaan is een beetje een angstige pavlovreactie op het fenomeen zzp'er", zegt voorzitter Frank Alfrink. "De zzp'er organiseert zijn werk vaak vanuit huis. De kapper is daar een van, maar je hebt ook de pedicure, de makelaar, de tekstschrijver... Mensen werken nu eenmaal vaak vanuit huis."

'Geen oneerlijke concurrentie'

De Algemene Nederlandse Kappers Organisatie zei eerder deze week dat een wildgroei van thuiskappers voor oneerlijke concurrentie zorgt. ZZP Nederland vindt dat hier geen sprake van is, tenzij de kwaliteit in het geding komt. "Ik kan mij voorstellen dat je bepaalde beroepseisen stelt aan een kapper. Maar de locatie is ondergeschikt aan de kwaliteit van de kapper", stelt Alfrink.

'Nieuw evenwicht zoeken'

Volgens Alfrink moet er gezocht worden naar een nieuw evenwicht. De reactie van de gemeente Hoogeveen vindt hij op zich wel begrijpelijk. "Maar die reactie is onnodig en zal ook blijken nutteloos te zijn", vertelt hij. "Als we aan tafel gaan, vinden we vast een prachtig evenwicht om dit op te lossen en om ruimte te bieden voor iedereen. Er is een grote markt, die kan je verdelen."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.