Schade oude Dierenpark Emmen loopt in de tonnen: ook kunstenaar gedupeerd

EMMEN - De schade aan het oude Dierenpark Emmen is behoorlijk hoog. Vandalen hebben weinig heel gelaten van het park. Na een eerste inspectieronde blijkt dat de schade in de tonnen loopt.
"Alle schuifdeuren, een stuk of dertig, zijn vernield en eruit gehaald. En dat is het beeld van het hele park, alles is vernield, ook binnen. Ja dit is onbegrijpelijk." Vol ongeloof loopt wethouder Jisse Otter door het voormalige dierenpark. Er is weinig dat nog wel heel is. Naast de kapotte schuifdeuren ligt het park bezaaid met duizenden stukjes glas.

Lees ook: Vandalen richten ravage aan in oude dierentuin Emmen

Grof geweld
Zelfs het dikke veiligheidsglas bij het voormalige berenverblijf is finaal gesloopt. "Dat is met heel veel brandblussers gebeurd. Ze slaan met die blussers op dit soort ruiten met enorm grof geweld", vertelt Otter. "Het zijn volwassenen of jong-volwassen geweest, kinderen van acht of negen jaar krijgen dit niet voor elkaar. Ik schat in dat hier wel vier of vijf mensen uren bezig zijn geweest met vernielen."

Vernielde schilderijen
Het voormalige dierenpark krijgt een nieuwe bestemming. Zo neemt kunstenaar Ingo Leth z'n intrek in het entree gebouw en het Biochron. Hij had net een deel van z'n schilderijen overgebracht. En ook die zijn vernield. Drie stuks zijn onherstelbaar beschadigd.

Flinke schadepost
De schade voor Leth zit boven de tienduizend euro, maar de immateriële schade is groter. Vooral de vernieling van een schilderij met daarop een portret doet hem pijn. "Ik heb hier drie maanden aan gewerkt. Dit kan ik niet meer herstellen, dit kan ik gewoon weggooien. Ik krijg hier een brok van in de keel", vertelt een geëmotioneerde Leth.

Toch gooit hij de schilderijen niet weg. "Ik denk dat ik ze nog ga exposeren. Of hier of in de kassahoekjes met een boodschap eraan. Die boodschap daar moet ik nog goed over nadenken, maar mensen mogen rustig weten wat hiermee is gedaan."

Plannen gaan door
Zowel Leth als wethouder Otter zitten niet bij de pakken neer en gaan gewoon door met de plannen voor het oude dierenpark. Al neemt de gemeente nu wel extra maatregelen. "De hondenbrigade komt er 's nachts in en we kijken even hoe we versneld wat veiligheidsmaatregelen in het park gaan brengen. Dat gingen we sowieso wel doen, maar dat moeten we nu misschien naar voren halen," aldus de wethouder.

Onderzoek
Het is nog onduidelijk wie verantwoordelijk is voor de vernielingen. De politie onderzoekt de zaak en heeft inmiddels tientallen tips, foto's en filmpjes binnengekregen.
Deel dit artikel: