Nipte meerderheid in Staten wil meewerken aan FOC Assen

ASSEN - Een nipte meerderheid binnen Provinciale Staten lijkt bereid om mee te werken aan de vestiging van een Factory Outlet Center (FOC) bij het TT-circuit in Assen. Dat werd duidelijk tijdens een commissievergadering in het provinciehuis.
Voordat de Drentse Statenleden zich uitspraken kwamen er zeven insprekers aan het woord. Voorzitter Gerard Kremer van MKB-Noord waarschuwde voor ‘Franse toestanden’. “Daar zie je grote winkels buiten dorpen en steden. Dat is een ramp voor de leefbaarheid.”

CDA tegen

Het CDA kwam als eerste partij aan het woord. “Natuurlijk gaan we voor extra werk, maar wat voor banen gaat een FOC opleveren?” zo vroeg Henk Reinders van die partij zich af. “We denken dat een impuls voor de binnensteden nu meer op zijn plaats is. We zijn daarom tegen een FOC.”

PvdA en PVV

De PvdA was iets minder expliciet, maar Hendrikus Loof zei wel dat het oordeel van de gemeenteraad van Assen, die eerder ja zei tegen het FOC, voor zijn partij zwaar weegt. Loof vindt dat er in elk geval een herstructureringsfonds moet komen om ondernemers in de binnensteden te helpen. De PVV is volmondig voorstander. “Omdat duidelijk is dat de burger een FOC graag ziet komen”, zei Nico Uppelschoten. Ook Sterk Lokaal is voor.
GroenLinks, ChristenUnie, SP en 50+ zijn net als het CDA tegen de vestiging van een FOC. Daarmee zijn er nu 20 Statenleden voor, er zijn 21 nodig voor een meerderheid.

Sleutel bij D66

De sleutel ligt nu bij D66. Die partij, die vier zetels heeft, is volgens fractievoorzitter Marianne van der Tol “ernstig verdeeld.” Daarmee geeft ze aan dat in elk geval één lid van haar fractie voor is, waarmee er dus een meerderheid is voor het FOC.
Er is vandaag nog geen besluit genomen, omdat het een commissievergadering is. Het formele besluit om mee te werken aan de vestiging van een FOC valt bij de vergadering van Provinciale Staten in juli.
Zevenaar
In het Gelderse Zevenaar zorgt de komst van een outlet center ook al langer voor de nodige commotie. De Raad van State heeft gisteren alle bezwaren van tafel geveegd. Onder de bezwaarmakers bevonden zich ook ondernemers die bang waren voor leegstand. Volgens de Raad van State is dat niet aangetoond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.