Jubileum: vliegveld Eelde bestaat 85 jaar

EELDE - Een jubileum voor Groningen Airport Eelde! Precies 85 jaar geleden werd het Drentse vliegveld geopend. Uit elf locaties werd het terrein in Eelde gekozen voor een luchthaven in het Noorden.
Schiphol bestaat dit jaar honderd jaar en vijftien jaar na de opening van de Amsterdamse luchthaven kreeg Drenthe ook een vliegveld, in Eelde. Op 23 mei 1931 werd het geopend door burgemeester Jan Gerard Legro. Hij voorspelde toen dat het 'een vlieghaven voor heel het Noorden' zou worden.

Grasbaan

Doewe Pelleboer van de historische vereniging Ol Eel: "De landingsbaan was van gras. De vliegtuigen konden alle kanten op starten en landen. Pas in de jaren vijftig kwam er een verharde baan."

Oorlog

De luchthaven in Eelde kende roerige tijden. Zo bezetten tijdens de oorlogsjaren de Duitsers het vliegveld gelijk. Ze jaagden op Franse en Engelse of Amerikaanse vliegtuigen, om die neer te halen.
Na de oorlog werd het vliegveld gelijk weer gebruikt. Pelleboer: "Vliegclubs gingen er weer lesgeven en het werd ook gebruikt voor zweefvliegen. Ook kwam er een regeringsvliegdienst vanuit het westen. Ambtenaren vlogen daarmee naar het Noorden om te kijken hoe groot hier de oorlogsschade was."

Groei luchtvaart

"Toen de baan verhard werd, kwamen er lijnvluchten naar Amsterdam", zegt Pelleboer. "In 1954 groeide de luchtvaart snel en kwam hier de rijksluchtvaartschool." De lijnvluchten naar Amsterdam zijn inmiddels ter ziele. Groningen Airport Eelde draait nu grotendeels op vakantievluchten.
Ons geschiedenisprogramma Drenthe Toen besteedde gisteren uitgebreid aandacht aan het jubileum van vliegveld Eelde. U kunt de uitzending hier terugluisteren.