Achilles-voetballer Rachid Traoré leeft nog steeds tussen hoop en vrees

VOETBAL - De situatie rond Achilles 1894-voetballer Rachid Traoré (19) wordt steeds onduidelijker. Al maandenlang strijdt de Drentse voetballer tegen zijn uitzetting naar zijn geboorteland Burkina Faso.
Volgens de ambassade heeft hij niet de juiste papieren om terug te keren. Aan de andere kant is zijn hoger beroep, voor een verblijfsvergunning in Nederland, onlangs afgewezen. "De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) vertrouwt mijn verhaal niet. Ik moet meer informatie geven. Maar alles wat ik weet, heb ik verteld", verklaart Traoré.
Lees ook:Achilles-speler Traoré bedreigd met uitzetting: Ik houd hoop totdat ik in het vliegtuig zit

Uitgeprocedeerd
Sinds 4 januari verblijft de jonge vluchteling al in het vertrekcentrum in Ter Apel. Daar zou hij voorbereid worden op zijn uitzetting. Maar omdat dat zonder de juiste papieren niet kan, is dat geen optie. En omdat Traoré uitgeprocedeerd is, komt hij niet meer in aanmerking voor rijksopvang.

Op straat gezet
"Ik word op straat gezet. Ik weet niet wat er precies gaat gebeuren. Maar dat moment is belangrijk voor mij en ook spannend", zegt Rachid. Hij is naast speler van Achilles, inmiddels ook trainer van de jeugd in Assen. Ruim drie jaar geleden kwam hij vanuit Burkina Faso naar Nederland. Zijn beide ouders zijn in het West-Afrikaanse land om het leven gekomen en hij heeft verder geen familie daar.
Actiecomité
Het acitecomité 'Rachid moet blijven' steekt volgende week opnieuw de koppen bij elkaar. In het comité zitten vertegenwoordigers van voetbalclub Achilles 1894 uit Assen en het Alfa College in Groningen, waar Rachid naar school gaat. "Wij willen toch de politiek wat meer bewerken. En we gaan ons laten informeren door Vluchtelingenwerk en andere instanties", zegt Achilles-voorzitter Ronald Keen.

Studievisum?
Een oplossing zou kunnen zijn dat er een studievisum wordt aangevraagd voor Traoré. Dat betekent dat er geld bijeen gebracht moet worden om hem financieel te kunnen onderhouden (levensonderhoud en studiekosten). Maar ook daar heeft hij niet de juiste papieren voor.

Discretionaire bevoegdheid staatssecretaris
Ook zou staatssecretaris van Veiligheid en Justitie, Klaas Dijkhof, gebruik kunnen maken van zijn discretionaire bevoegdheid. Dat betekent dat hij naar eigen inzicht een beslissing zou kunnen nemen over de situatie van Traoré.

Petitie
Sinds half februari staat de petitie van het comité Rachid moet blijven online. Die is inmiddels 2578 keer ondertekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.