Nog geen beweging in verder onderzoek door NAM naar schade in Steenbergen

STEENBERGEN - Bewoners van Steenbergen zijn het zat. Hun huizen hebben schade en dat komt volgens hen door de gasopslag bij Langelo.
Er zijn inmiddels negentig schadegevallen gemeld bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) die in januari nog beloofde nader onderzoek te doen, maar sindsdien is het stil.

'Voegen springen uit de muren'

Bewoners hebben veel last van de schade. "Er zitten scheuren in muren en vloeren, er zijn ramen en deuren die niet meer dicht willen, vloeren verzakken, voegen die uit de muur springen en er zijn ook daken die lekken", vertelt Lambert Wolf, een inwoner van Steenbergen.

Oorzaak

Volgens Wolf is er in de eerste vijftien jaar dat er gas werd opgeslagen in het veld bij Langelo nooit een probleem geweest. "Maar in de winter van 2014-2015 is een nieuwe aardgasinstallatie in gebruik genomen om de capaciteit te vergroten. Wij denken dat de problemen daarmee een rechtstreeks verband hebben", vertelt Wolf

Een slap rapport

In januari beloofde de NAM dat er nader onderzoek wordt gedaan. Arcadis concludeerde eerder dat de schade niet met de aardgas opslag te maken heeft, maar volgens Wolf is dat "een keiharde conclusie, gebaseerd op een heel slap rapport."

Nieuw onderzoek

Het is niet duidelijk waarom het onderzoek nog niet is begonnen. "Wij willen een ander soort onderzoek dan Arcadis heeft uitgevoerd. We willen niet naar de huizen kijken, maar naar wat de NAM nu eigenlijk doet. Maar de NAM wil niet in de keuken gekeken worden, en daarom zijn ze heel erg traag", denkt Wolf. "Via de politiek proberen we nu vaart te zetten achter het onderzoek van de NAM."

ChristenUnie

Vanmiddag komt de ChristenUnie op bezoek. Die partij sprong al eerder in de bres voor de bewoners van Steenbergen. "Het feit dat de burgers iedere keer moeten opboksen tegen een grootmacht als de NAM en van een koude kermis thuiskomen, dat is heel pijnlijk", zegt Gert-Jan Segers.
"Het is tijd dat we de bewijslast omdraaien. De NAM moet aantonen dat de schade niet komt door gaswinning in plaats van andersom", vindt Segers. "Dat geeft burgers een veel sterkere positie en dat is echt hard nodig."

NAM

Inmiddels heeft de NAM laten weten de vertraging te betreuren. Volgens een woordvoerder moet de NAM wachten op een oordeel van minister Kamp over het rapport van Arcadis, voordat het nieuwe onderzoek kan beginnen.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.