Te voet langs alle hunebedden

ASSEN - De Loop langs de Hunebedden is een nieuw boek over hunebedden. Daarbij hoort een wandeling van ruim 310 kilometer.
Het is een initiatief van Stichting Het Drentse Landschap. De wandeling voert langs alle hunebedden: 52 in Drenthe en één in de provincie Groningen, in Noordlaren.

Etappes
De wandeling is opgedeeld in negentien etappes van gemiddeld vijftien à zestien kilometer. De route is samengesteld door Roelof Huisman uit Assen, die hierbij nauw samenwerkte met provinciaal archeoloog Wijnand van der Sande. "Zo'n twintig jaar geleden werd het wandelen ineens steeds populairder, maar een route langs de hunebedden is er toen niet gekomen," zegt Huisman.

Onverharde wegen
Geprobeerd is de hunebedden via boeiende routes met elkaar te verbinden. Daarbij wordt veel gelopen over onverharde wegen door bossen en over natuurterreinen. De routes zijn alleen te lopen met het nieuwe boek in de hand, er staan geen paaltjes en ook is de wandeling niet te downloaden op internet.

Smartphone
In de Loop langs de Hunebedden is naast de routes veel fotomateriaal en informatie over de geschiedenis te vinden. Tegelijk vertellen ook de informatieborden bij de hunebedden veel. "Daar staat het nummer van het hunebed op, maar ook een QR-code en met een smartphone kun je die scannen en dan kom je gelijk alles te weten over het hunebed waar je bij staat", vertelt Huisman.

Daarnaast kunnen mensen via de website Annodrenthe.nu een app downloaden voor op de smartphone. Via die app kunnen mensen onder meer zien hoe het gebied waarin ze staan er ruim honderd jaar geleden uit zag.
Deel dit artikel: