'Sharleyne is door een misdrijf om het leven gekomen'

HOOGEVEEN - De dood van de 8-jarige Sharleyne uit Hoogeveen vorig jaar, is een misdrijf. In de hals van het meisje zijn wurgsporen aangetroffen.
"Voor ons staat vast dat hier een meisje om het leven is gebracht", zeggen oud-rechercheur Dick Gosewehr en criminoloog Harrie Timmerman na een nadere analyse van de zaak Sharleyne.
Zie ook: Jeugdhulpverlening faalde in zorg voor Sharleyne (8) uit Hoogeveen

Nieuw onderzoek
Of verwurging tot haar dood heeft geleid, of de val van de flat De Arend, is onduidelijk, volgens de mannen. "Het is al opmerkelijk dat er verwurgingssporen zijn, daar is slecht politieonderzoek naar gedaan", zegt Gosewehr. Daarom is nieuw onderzoek nodig, volgens het tweetal.

Op verzoek vader

Gosewehr en Timmerman doen vaker onderzoek naar geruchtmakende zaken, waarbij vermoedens zijn van falende politieonderzoeken en gerechtelijke dwalingen. Het tweetal bekeek op verzoek van de vader het onderzoeksdossier over de dodelijke val van Sharleyne. Hij is jaren geleden gescheiden van de moeder van het meisje. De vrouw werd direct na de fatale val verdacht van betrokkenheid bij de dood van haar dochter, maar de zaak liep op niets uit.
De vader vindt dat Justitie vorig jaar ‘te snel en niet goed onderbouwd’ de zaak seponeerde. Hij eist heropening van de zaak. Het Gerechtshof in Leeuwarden behandelt zijn verzoek vanmiddag.

Verbijsterend

Gosewehr noemt het onderzoek van de politie ‘verbijsterend’. "Het is verbijsterend dat een meisje van acht jaar onder deze omstandigheden kan overlijden, en dat er niet een professioneel onderzoek volgt. Dit soort onderzoeken worden gedaan door een zogeheten Team Grootschalige Opsporing (TGO), met technische en tactische rechercheurs, dat een moordzaak onderzoekt. Dat is hier niet gebeurd." Ook vindt Gosewehr het merkwaardig dat er nooit gesproken is over verwurgingssporen. "In het proces verbaal van het onderzoeksrapport van de politie vind ik daar niets over terug, dat is raar."

'Over reling gegooid'

Gosewehr vermoedt dat het meisje over de reling is gegooid, nadat ze door de verwurging bewusteloos was geraakt of al dood was. Wie dit gedaan heeft, daarover wil hij niets zeggen. "Dat is speculeren. Het gaat ons er nu om wat er die nacht, daar op die flat, met dat meisje gebeurd is. De vraag is nu eerst wat, en dan wie."
Opvallend is volgens Gosewehr, dat een buurman 's nachts wel een harde plof hoorde, toen het meisje vanaf de flat op de grond viel, maar er verder geen gegil is gehoord. "Het is toch meer dan aannemelijk dat een meisje van acht, als ze van tien hoog naar beneden valt, gaat gillen en krijsen. Ze was er kennelijk niet meer toe in staat."

Geen zelfmoord of ongeluk

Het onderzoeksteam van de politie hield vorig jaar, naast de mogelijkheid van een misdrijf, ook rekening met zelfmoord of een noodlottig ongeval. Volgens Gosewehr is zelfmoord geen optie. "Zelfmoord is uitgesloten. Kinderen van acht jaar plegen geen zelfmoord. Daar is in de literatuur niets over bekend."
Ook een ongeval sluit Gosewehr uit. "Dat zou betekenen dat ze per ongeluk over de reling is gevallen. Dat kan niet. Dan moet ze erop klimmen. Maar waarom zou een meisje van die leeftijd om half twee 's nachts op die reling klimmen. Bovendien zijn er omstandigheden die hier niet bij passen, want er zijn wurgsporen."

Zoveel vragen

Volgens Gosewehr schreeuwt de zaak om een compleet nieuw onderzoek naar alle sporen, de doodsoorzaak, en ook een reconstructie van de val van de flat. "De patholoog constateert dat er sporen van verwurging zijn. Dan moet je uitzoeken, hoe die zijn ontstaan. Ook schrijft de patholoog dat er sporen van geweld zijn, die zijn toegebracht toen het meisje leefde", zegt hij. "Wat voor sporen zijn dat, hoe zijn die ontstaan? En hoe kan het dat het meisje een rare verwonding heeft aan haar been, die niet door de keiharde smak op de grond is veroorzaakt. Heeft ze onderweg, in haar val, nog iets geraakt? Er zijn zoveel vragen en toch komt Justitie tot de conclusie dat er geen reden is tot vervolging. Leg mij dat eens uit."

Imago autoriteiten een rol?

Gosewehr vermoedt dat 'het imago van de autoriteiten' een rol speelt. "Sharleyne was een probleemkind. Er waren al heel lang problemen, vooral met de moeder en de zorg voor haar kind. De vader heeft van alles geprobeerd om het meisje uit huis geplaatst te krijgen. Allerlei instanties waren erbij betrokken. Jeugdzorg, en ook politie. Aan alle kanten ging het mis, maar niemand heeft ooit echt iets gedaan om het kind daar weg te halen. Als nou zou blijken dat ze is vermoord, dan geeft dat wel een extra zwart beeld van de autoriteiten. Daar zit niemand op te wachten, ook de politie niet", aldus Gosewehr.

'Politie en OM moeten zich schamen'

De advocaat van de vader van Sharleyne, mr. Liesbeth Poortman, laat in een schriftelijke reactie weten, dat de analyse van Gosewehr en Timmerman haar verzoek om heropening van de zaak 'stevig onderbouwt'. "De rapportage ligt inmiddels bij het hof ter ondersteuning van de vraag om nader onderzoek. Dit zijn zeer ervaren mensen die weten waar ze over praten. Ze zijn gepokt en gemazeld. De politie en het OM moeten zich schamen dat ze zo onzorgvuldig en laks in het onderzoek hebben gestaan", aldus Poortman.

'Geen zin in welles-nietes'

Persofficier Pieter van Rest laat namens Justitie weten 'geen zin te hebben in een welles-nietes verhaal met de twee onderzoekers Gosewehr en Timmerman'. Wel bestrijdt hij dat 'de sporen in de hals van Sharleyne ook echt wurgsporen zijn'. "Het zijn sporen die mogelijk kunnen duiden op verwurging. Maar tegelijkertijd stelt de patholoog ook vast, dat eventuele verstikking niet tot de dood heeft geleid van het meisje, maar de val."

Frusterend

Toch zijn de verwurgingssporen zeker meegenomen in het onderzoek naar een mogelijk misdrijf, zegt Van Rest. "Maar door het halsstarrig zwijgen van de moeder, die helemaal nergens op wilde antwoorden, zijn we niets verder gekomen. En het technisch bewijs is onvoldoende. De enige die hierin helderheid kan geven is de moeder. Dat doet ze niet, dus blijft het een mysterie, hoe frustrerend dat ook is."
Van Rest begrijpt ook de stap van de vader, die duidelijkheid wil over de toedracht rond de dood van zijn dochter, en daarom via het Gerechtshof nieuw onderzoek eist. "Dat is nu het mooie van deze procedure. Het hof mag het zeggen. Als we het fout hebben gedaan, dan gaan we opnieuw aan de slag."
Het Nederlands Forensisch Instituut dat sectie verrichtte op het lichaam van Sharleyne en melding maakte van de verwurgingssporen, wil niet op de zaak reageren omdat deze onder de rechter is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.