'Ernstige fouten bij hulpverlening rond Sharleyne'

Sharleyne (Rechten: VARA/Zembla)
Sharleyne (Rechten: VARA/Zembla)
HOOGEVEEN - Hulporganisaties hebben ernstige fouten gemaakt bij de hulpverlening rond het overleden meisje Sharleyne. Dat meldt Zembla.
heeft een rapport van de inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie in handen. Dat
wordt volgende maand naar de Tweede Kamer gestuurd.
De 8-jarige Sharleyne overleed vorig jaar juni na een val van de tiende verdieping van een flat in Hoogeveen. Na het overlijden werd een onderzoek ingesteld naar de hulpverlening rond het meisje. Sharleyne was bekend bij hulporganisaties.

'Vernietigende conclusies'

Volgens Zembla trekken de inspecties vernietigende conclusies. Zo zouden hulpverleners zich nauwelijks om het meisje hebben bekommerd. Daarnaast meldt Zembla dat er drie jaar lang meldingen zijn gedaan van verwaarlozing, huiselijk geweld en drankmisbruik van de moeder, maar dat veiligheidsrisico's niet goed genoeg in beeld zijn gebracht.
'Veiligheid Sharleyne niet voorop'
Ook zou de veiligheid van Sharleyne niet voorop hebben gestaan bij de hulpverlening. Daarnaast zou de focus vooral hebben gelegen op de ouders en stond het belang van het kind niet voorop. "Er bleven signalen en meldingen komen dat het veilig opgroeien van het kind bedreigd werd." Ook zou informatie te weinig worden gedeeld.
De gemeente Hoogeveen moet over drie maanden met een plan komen om de hulpverlening te verbeteren. Inspecties controleren volgens Zembla over een half jaar of er dan sprake is van verbetering.

Gerechtshof

Gisteren verzocht advocaat Liesbeth Poortman namens de vader van Sharleyne bij het Gerechtshof om heropening van de zaak. De vader vindt dat het Openbaar Ministerie vorig jaar 'te snel en niet goed onderbouwd' de zaak seponeerde.
Gisteren meldde RTV Drenthe al dat oud-rechercheur Dick Gosewehr en criminoloog Harrie Timmerman zeggen dat de dood van Sharleyne een misdrijf is geweest. In de hals van het meisje zijn wurgsporen aangetroffen, zeggen de twee. "Voor ons staat vast dat hier een meisje om het leven is gebracht."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.