'Ik heb lef en ambitie, dan komt het wel goed'

Een kleine kennismaking met de beoogde nieuwe burgemeester van Meppel (Rechten: gemeente Meppel)
Een kleine kennismaking met de beoogde nieuwe burgemeester van Meppel (Rechten: gemeente Meppel)
MEPPEL - "Ik heb er een glaasje op gedronken", zegt kandidaat burgemeester Richard Korteland. Hij hoorde gisteren dat hij is gekozen tot nieuwe burgemeester van de gemeente Meppel.
Korteland denkt dat zijn enthousiasme voor de stad Meppel de sollicitatiecommissie over de streep heeft getrokken. "Blijkbaar was dat voldoende voor de raad om te zeggen, die willen we wel."

Tour du Meppel

Korteland is nu VVD-wethouder in Papendrecht. "Ik ken Meppel niet goed. Door de profielschets en door een dag in Meppel te zijn, heb ik besloten om te schrijven. Om de sfeer te proeven van Meppel ben ik met mijn vriendin en mijn dochter door de stad gereden, door de wijken en langs veel sportvoorzieningen. Toen dacht ik, hier ga ik een brief op schrijven", beschrijft Korteland zijn reden om te solliciteren.

Unieke kans

"Meppel is energiek, men heeft veel en dat is bijzonder. Er wordt hard gewerkt in een prachtige omgeving. Ik kan dat niet zomaar aan me voorbij laten gaan", zegt Korteland over onder andere de Meppelers. Naar verwachting kan Korteland direct na het vertrek van Westmaas in september benoemd worden.

Pietje Bell?

In de profielschets van de nieuwe burgemeester stond dat hij of zij moest aanvoelen dat in Meppel dingen soms anders gaan dan op andere plekken. Er werd gezocht naar een Pietje Bell. Op de vraag of Korteland zichzelf als Pietje Bell ziet, antwoord de 37-jarige: "Ik heb wel lef en ambitie, dus als dat is wat ze bedoelen, dan komt het wel goed."

Dubbel

Gisteravond reageerde partijgenoot Marco de Haas al op het weggaan van 'zijn' wethouder. "Een dubbel gevoel. Ik ben blij voor hem, maar voor Papendrecht is het jammer. Er vertrekt een goede en financieel deskundig bestuurder," zegt De Haas.

'Pijler'

Niet alleen zijn eigen partij, de VVD in Papendrecht, betreurt het vertrekt. Ook Ernst Schotting van de PvdA in de Zuidhollandse gemeente vindt het jammer dat Korteland naar Meppel gaat. "Hij wordt alom gewaardeerd. Het is een pijler onder het college. Korteland is iemand van snel handelen, goede dossierkennis en financiële kennis."

'Toegankelijk'

Schotting: "Natuurlijk is het burgemeesterschap iets anders dan wethouder zijn, maar Richard Korteland kennende kan dit voor Meppel heel goed uitpakken." En over de mens Korteland zegt Schotting: "Een toegankelijk persoon, die dicht bij mensen staat. Na afloop van een vergadering nooit meteen weg, maar altijd nog tijd voor een praatje en een drankje. Het zal niet meevallen om hier in Papendrecht een goeie opvolger te vinden. Maar: ik gun Meppel deze goeie, energieke bestuurder."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl