'Ik koop de tomaten nu in een papieren zakje'

ASSEN - Een groep van honderd Assenaren probeert honderd dagen lang honderd procent restafvalvrij te leven. Dat betekent dus dat je helemaal niets in je grijze container hebt.
Het project wordt gehouden op initiatief van de gemeente Assen en is inmiddels over de helft. De deelnemers zitten nu op dag 63.
Klaas Gunnink
Onder de deelnemers is Klaas Gunnink. Zijn gezin telt vijf leden en ze zitten nu op gemiddeld zo'n 2,7 kilo afval. Daarmee zitten ze boven het gemiddelde van de groep van honderd. Maar deze week zit hij op 724 gram. "Nu is het de uitdaging om het restafval beneden de 500 gram te krijgen. Het hoogste wat we gehad hebben is 3,9 kilo", aldus Gunnink.
Deelnemer Els Timmerman en haar partner hebben met z'n tweeën een veel lager gebruik, met ongeveer 150 gram restafval per week.

Bakjes

De kunst van het afval scheiden zit 'm vooral in het zoveel mogelijk bakjes binnen handbereik te hebben, om producten in op te bergen. En ook bij het boodschappen doen, moet je er al rekening mee houden.
"Eerst had ik altijd tomaten in een plastic emmertje", vertelt Els Timmerman. "Nu ga ik naar de markt en koop ze in een papieren zakje. En een komkommer bijvoorbeeld, daar hoeft helemaal geen plastic omheen. Zo voorkom ik afval."

Resultaten

Gemiddeld zit een huishouden in Nederland op 9 kilo restafval per week. De deelnemers van het project zitten op gemiddeld 1,9 kilo. Toch is het moeilijk om helemaal honderd procent restafvalvrij te leven, denkt Timmerman. "Dat gaat niet lukken. Het ligt niet alleen aan wat je zelf doet, maar ook aan hoe producenten dingen verpakken."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.