Raad van State wil uitleg van gemeente over uitbreiding Büter in Emmen

De vestiging van Büter in Emmen (Rechten: Google Streetview)
De vestiging van Büter in Emmen (Rechten: Google Streetview)
EMMEN - De gemeente Emmen moet beter uitleggen waarom de uitbreiding van het Duitse bedrijf Büter aan de Pioniersweg in Emmen geen probleem voor de nabijgelegen woningen oplevert. Dat vindt de Raad van State.
Als de gemeente niet met een beter verhaal komt, zal het bedrijf mogelijk meer maatregelen moeten nemen om geluid- en milieuoverlast tegen te gaan, zo oordeelde de raad in een tussentijdse uitspraak.
Bezwaar
Eerder stelde Emmen een bestemmingsplan voor Büter vast waartegen een buurman bezwaar maakte. Volgens hem valt het bedrijf in een zwaardere milieucategorie en moet het bedrijf, óf op grotere afstand van de nabijgelegen woningen komen te liggen, óf aanvullende geluidmaatregelen nemen.

Milieucategorie

De gemeente moet nu onderzoeken in welke milieucategorie het bedrijf valt. Büter maakt onder meer hydraulische onderdelen voor machines. Niet bekend is hoe groot de fabrieksvloer na de uitbreiding precies wordt en of de hydraulische onderdelen ook onder de definitie machines vallen.
In dat geval valt het Duitse bedrijf in een zwaardere milieucategorie. Dat betekent volgens de Raad overigens niet dat uitbreiding dan van de baan is. Dat kan wel, maar dan onder aanvullende voorwaarden.
Het duurt nog minstens een half jaar voordat de Raad van State een definitieve uitspraak doet.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.