Grolloo in de ban van de blues

GROLLOO - Huilende gitaren, krachtige stemmen en diepgravende teksten. Vanavond begint de eerste editie van het Holland International Blues Festival in Grolloo.
Het festivalterrein is inmiddels helemaal ingericht. Een grote tent wacht op de 15.000 tot 20.000 bezoekers. Het festival in Grolloo is zo goed als uitverkocht. Alleen voor de vrijdag zijn nog kaarten verkrijgbaar. Die kunnen vanavond aan de poort worden gekocht.

Lees ook: Grolloo bijna klaar voor bluesfestival: 'Ik hang nu chique de opzichter uit'

Ana Popovic
Om 17.30 uur gaan de deuren open. De in Servië geboren singer-songwriter Ana Popovic opent het spektakel om 19.30 uur. Popvic speelt een mix van blues, funk, rock en jazz. Ze tourt veelvuldig door Europa en Amerika.

Staanplaatsen
In de tent in Grolloo zijn voornamelijk staanplaatsen beschikbaar. Er is een kleine tribune met achthonderd zitplaatsen. De organisatie laat weten dat het niet de bedoeling is dat mensen zelf een campingstoeltje meenemen.

Artiesten landen niet op Eelde
De artiesten die naar Grolloo komen landen niet op Groningen Airport Eelde. Volgens mede-organisator Johan Derksen komen ze allemaal via Amsterdam naar Drenthe. Ze gaan na hun optredens ook gelijk weer terug. Zo geeft Popovic een dag later alweer een concert in Amerika.

Na Ana Popovic treedt vanavond ook Jools Holland and His Rhythm and Blues Orchestra op. De Brit Jools Holland is vooral bekend van het BBC-muziekproggramma Later With Jools Holland, maar treedt ook al jaren op met zijn band. Zangeres Beth Hart sluit de vrijdagavond af. Deze singer-songwriter is in Nederland geen onbekende door optredens in Paradiso Amsterdam en het North Sea Jazz-festival in Rotterdam.

Zaterdag
Op zaterdag gaan de deuren om 14.30 uur al open. Het festival wordt dan om 16.00 uur voortgezet met een optreden van Robert Randolph and the Family Band. Randolph speelde eerder samen met grootheden als Buddy Guy, Santana en Eric Clapton.

Randolph wordt opgevolgd door JJ Grey and Mofro. De Amerikaan JJ Grey staat sinds de jaren negentig van de vorige eeuw op de planken en trad op met The Allman Brothers Band en BB King.

Supersonic Blues Machine
Vervolgens is het de beurt aan de Supersonic Blues Machine, met de stergitaristen Billy Gibbons, Robben Ford en Walter Trout. Gibbons is de gitarist en zanger van de band ZZ Top. Robben Ford speelde met onder meer Miles Davis, Joni Mitchell en George Harrison. Walter Trout speelde onder meer in de bands van John Lee Hooker en John Mayall voordat hij zijn eigen band opzette.

Tedeschi Trucks Band
Om acht uur wordt het podium veroverd door de Tedeschi Trucks Band: een samenwerking tussen gitarist Derek Trucks en zijn vrouw Susan Tedeschi. Trucks speelde eerder ook bij The Allman Brothers Band. Tedeschi staat meer bekend als rootsartiest. Samen leveren ze krachtige bluesrock, met een vleugje soul. De Tedeschi Trucks Band won in 2012 een Grammy Award voor het beste bluesalbum.

Bonnie Raitt
De zaterdagavond wordt afgesloten door Bonnie Raitt, een grote naam in de blues-rootsmuziek. Ze won onder meer een Grammy Award en heeft een plaatsje in de Rock 'n Roll Hall of Fame. Ze is de enige vrouw in de lijst van 100 Greatest Guitarists van Rolling Stone Magazine. In februari dit jaar bracht ze haar laatste album Dig in Deep uit.

Lees meer: Johan Derksen: We kijken al naar Bluesfestival volgend jaar