Staatssecretaris geeft Airport Eelde een beetje lucht

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma zegt extra tijd te hebben gekocht om Groningen Airport Eelde meer kans te geven om een oplossing te vinden voor de miljoenen kostende luchtverkeersleiding. Dat zei ze vanmiddag in de Tweede Kamer.
Groningen Airport Eelde moet straks zelf de kosten van de begeleiding van vliegtuigen betalen. Tot nu toe worden de kosten door alle luchthavens in Nederland opgebracht. Straks betekent dit een extra kostenpost van zo'n twee miljoen euro op jaarbasis. Dat is volgens het vliegveld onmogelijk en zorgt voor problemen.

Het zaakje valt te snel om
Tijdens het debat stelden de PvdA en de PVV hier vragen over. Volgens Dijksma moet je het positief zien. "Ik heb mij wat verbaasd over de rumoer die is ontstaan op mijn besluit. Ik stel eigenlijk een zwaard van Damocles uit en ik krijg daar kritiek op. Als we er mee stoppen, dan zouden we de regionalen onrecht aan doen en dan valt het hele zaakje te snel om. Ik koop nu wat tijd. Meer dan mijn voorganger".

Maar uitstel betekent geen afstel voor de staatssecretaris. De streefdatum was 2020, maar dat wordt nu later. "We blijven nu als het ware nog wat langer solidair met de regionale luchthavens. We moeten wel kijken hoe de regio de verantwoordelijkheid in de toekomst kan over pakken en wat de mogelijkheden en onmogelijkheden zijn".

Geen pasklare oplossing voor hoge kosten
Uit onderzoek blijkt dat er verschillende opties zijn om de kosten van de luchtverkeersleiding te verlagen. Openbaar aanbesteden bijvoorbeeld of op afstand het luchtverkeer verwerken. Na de zomer begint er een proef om vanaf Schiphol vliegtuigen in het Noorden te begeleiden. Maar uit het onderzoek blijkt dat kostenreductie niet eenvoudig is en dat de kosten voor vliegvelden als Airport Eelde hoog zullen blijven. Dijksma vindt dat er nog eens goed naar de alternatieven gekeken moet worden.
Deel dit artikel: