Jagen steeds populairder onder Drentse jongeren: 'Het is een levensstijl'

BUINEN - Zijn vader en opa waren allebei jager, dus het lag redelijk voor de hand dat Paul de Vries er voor koos om in hun voetsporen te treden. De Vries is met zijn twintig jaar niet de enige jonge jager in Drenthe, steeds meer twintigers en soms zelfs tieners melden zich aan voor het jachtexamen.
"Ik denk dat veel mensen wel waarderen wat wij als jagers doen, het is meer dan alleen schieten", aldus De Vries.

Jongeren

Ieder jaar kunnen negenhonderd cursisten zich in Nederland aanmelden voor de jachtcursus. "Die zit de laatste tien jaar ramvol", vertelt Bjorn van der Veen van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging. "In Drenthe hebben wij 937 jagende leden, bij het laatste jachtexamen waren dertien cursisten uit Drenthe jonger dan 36 jaar."
Van der Veen zegt dat het beeld van de jagers al lang niet meer dat van de oude mannen met de grote terreinwagens is. "Ik denk toch dat steeds meer mensen de natuur belangrijk vinden en willen weten waar hun eten vandaan komt", aldus Van der Veen over de verjonging. In de laatste tien jaar is vijftig procent van de jagers jonger dan 36 jaar.

Waar is het geweer?

Van der Veen en de jonge Paul de Vries controleren vanavond of er geen jonge reekalfjes op het grond van een boer liggen, morgen wordt er gemaaid en de boer wil niet over diertjes heen rijden. "Het geweer staat netjes en veilig in de kast", vertelt De Vries, "We lopen echt niet altijd met een geweer in het veld, er komt veel meer bij kijken."
De jonge jagers krijgen eerst een pittige cursus die bestaat uit theorie en praktijk, daar wordt ook meteen duidelijk dat het schieten slechts een klein onderdeel is van de werkzaamheden. "Het jachtseizoen is in Nederland beperkt, we doen ook aan biotoopverbetering, plaatsen eendenkorven en hebben goed contact met boeren", licht Van der Veen toe.

Opvolging

Eenmaal afgestudeerd worden jagers gescreend door de politie zodat ze een jachtakte krijgen, hiermee kunnen ze wapens aanschaffen. "Maar je moet dan wel kunnen aantonen dat je in de gelegenheid bent tot jagen", vertelt Van der Veen.
Het probleem daarbij is dat de jonge jagers de beschikking moeten hebben over veertig hectare aaneengesloten gebied, en dat is best lastig in Drenthe aangezien het grootste gedeelte van de grond al verdeeld is. Van der Veen hoopt dat jonge jagers in de leer gaan bij hun oudere collega's, zodat ze meer ervaring op doen.

Laat zien dat je wilt

"De jeugd moet actief deelnemen in bijvoorbeeld een wildbeheereenheid en helpen met onder andere het plaatsen van een wildrasters en het zoeken van reekalfjes, echt laten zien dat ze meer willen dan alleen schieten. Een soort mentorschap voor de juniorjager, dan komen ze vanzelf aan de bak", aldus Van der Veen.
Voor de oudere jagers zijn hun jonge collega's ook gunstig zegt Van der Veen: "Ze leren van elkaar, er moet steeds meer digitaal vastgelegd worden door jagers, de jongeren zijn daar toch wat gemakkelijker in dus zo kunnen ze elkaar helpen."
De twintigjarige Paul de Vries ziet zijn toekomst als jager in ieder geval helemaal zitten. "Het is niet mijn beroep, het is een levensstijl."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.