F16's knallen boven Drenthe vanwege spoedgeval: 'Iedereen kan zich 11 september herinneren'

ASSEN - Mensen in Drenthe werden vanmiddag iets na half vier opgeschrikt door twee harde knallen. Het bleek om twee straaljagers te gaan die een spoedklus uitvoerden.
Op Twitter maakten meerdere mensen melding van de knallen.

Ook in Groningen, Overijssel en Friesland waren de knallen te horen.


De knallen werden niet alleen gehoord, maar ook gevoeld. Bij sommigen zou zelfs schade zijn ontstaan.


Quick Reaction Alert
De knallen werden veroorzaakt door twee F16's die door de geluidsbarrière gingen. Deze straaljagers stegen op vanaf Vliegbasis Volkel, vanwege een een zogeheten Quick Reaction Alert (QRA). Dat is een zeer hoge staat van paraatheid, waarbij gevechtsvliegtuigen worden gebruikt om het luchtruim van de NAVO te beschermen.Reden van de QRA was dat een passagiersvliegtuig (Boeing 737) onderweg van Spanje naar Malmö geen contact met de luchtverkeersleiding had. "En als we niet weten wat er precies aan de hand is, zetten wel vol in", zegt majoor Wilko ter Horst van de luchtmacht. "Dat is een standaardprocedure. We kunnen ons allemaal 11 september herinneren, dat willen we nooit meer." Het contact met het passagiersvliegtuig werd korte tijd later hersteld.

Testvlucht
Opmerkelijk is dat Vliegbasis Volkel eerder vandaag op Twitter meldde dat er een testvlucht met F16's zou plaatsvinden.


Geen JSF
Uiteindelijk bleek het dus om een QRA te gaan. De vliegbasis benadrukt verder dat het om twee F16's ging en niet om een Joint Strike Fighter.
Meer over dit onderwerp:
Knallen F16's Defensie
Deel dit artikel: