Uitbreiding megastallen Aa en Hunze wordt lastiger

Kippen in een grote stal (Rechten: archief RTV Drenthe)
Kippen in een grote stal (Rechten: archief RTV Drenthe)
GIETEN - De intensieve veehouderijen in Aa en Hunze kunnen toch niet zonder meer uitbreiden.
In het nieuwe bestemmingsplan buitengebied zouden twaalf boerenbedrijven zonder veel moeite kunnen groeien tot anderhalve hectare. De gemeente heeft het plan gewijzigd, na kritiek van onder meer de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten.
Nieuwe plannen
In de nieuwe plannen kunnen intensieve veehouderijen zonder veel rompslomp doorgroeien tot 0,8 hectare, als dat gebeurt voor het welzijn van de dieren. "Plofkippen die weinig leefruimte hebben koopt niemand meer", aldus wethouder Henk Heijerman.
'Groeien is lastiger'
Een bedrijf kan maximaal anderhalve hectare groot worden en dat blijft zo. "In het nieuwe plan is dat wel lastiger geworden", zegt Heijerman. Het bedrijf in kwestie moet namelijk vergunningen aanvragen en daar kan bezwaar tegen worden gemaakt.

Tegenstand

De Natuur- en Milieufederatie Drenthe is het nog steeds niet eens met het plan. "We zien het wel als winst dat een bedrijf niet automatisch het recht heeft om te groeien tot anderhalve hectare", zegt Judith van den Berg van de Natuur- en Milieufederatie.
Op 5 juli wordt het plan opnieuw besproken door de gemeenteraad.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.