Uitbreiding megastallen Aa en Hunze wordt lastiger

GIETEN - De intensieve veehouderijen in Aa en Hunze kunnen toch niet zonder meer uitbreiden.
In het nieuwe bestemmingsplan buitengebied zouden twaalf boerenbedrijven zonder veel moeite kunnen groeien tot anderhalve hectare. De gemeente heeft het plan gewijzigd, na kritiek van onder meer de Natuur- en Milieufederatie Drenthe, Het Drentse Landschap en Natuurmonumenten.

Lees ook: Honderden handtekeningen tegen explosieve groei aantal megastallen in Aa en Hunze

Nieuwe plannen
In de nieuwe plannen kunnen intensieve veehouderijen zonder veel rompslomp doorgroeien tot 0,8 hectare, als dat gebeurt voor het welzijn van de dieren. "Plofkippen die weinig leefruimte hebben koopt niemand meer", aldus wethouder Henk Heijerman.

'Groeien is lastiger'
Een bedrijf kan maximaal anderhalve hectare groot worden en dat blijft zo. "In het nieuwe plan is dat wel lastiger geworden", zegt Heijerman. Het bedrijf in kwestie moet namelijk vergunningen aanvragen en daar kan bezwaar tegen worden gemaakt.

Tegenstand
De Natuur- en Milieufederatie Drenthe is het nog steeds niet eens met het plan. "We zien het wel als winst dat een bedrijf niet automatisch het recht heeft om te groeien tot anderhalve hectare", zegt Judith van den Berg van de Natuur- en Milieufederatie.

Op 5 juli wordt het plan opnieuw besproken door de gemeenteraad.