Weg loopt dwars door speeltuin in Nieuw-Buinen

NIEUW-BUINEN - In Nieuw-Buinen wordt vandaag een speeltuin geopend waar een weg dwars doorheen loopt. De speeltuin is zo aangelegd dat het verkeer alleen maar stapvoets kan passeren, zeggen de initiatiefnemers.
"In verband met het Veenkoloniale karakter van Nieuw-Buinen moest dit van de gemeente zo worden aangelegd", vertelt Natascha Meendering. Zij is samen met haar zus Monique Koeman een van de initiatiefnemers van de Buner Disny, zoals het speelwalhalla aan de Akelei heet.

Geen kronkels

Met het Veenkoloniale karakter doelt Meendering op de vorm van de weg. De straat mag geen kronkels bevatten en is dus helemaal recht. De weg moest er wel komen, omdat vanwege regelgeving wegen binnen een bepaalde afstand van huizen moeten liggen. In geval van nood kunnen hulpdiensten dan relatief dicht bij woningen komen.

Maatregelen
"We hadden niet zoveel keus", vertelt Monique Koeman over de weg die dwars door de speeltuin loopt. Maar volgens haar zijn er wel maatregelen genomen om weggebruikers goed te waarschuwen dat ze een bijzonder gebied binnenrijden.

Zo staat er een bord met regeltjes die in het gebied gelden. Daarop staat bijvoorbeeld dat kinderen altijd voorrang hebben binnen de speeltuin. Bovendien komt er nog een heg, waardoor het verkeer extra goed wordt gewaarschuwd dat het op een speciale weg rijdt.

Eerste keer

De speeltuin mét weg is een primeur voor uitvoerder Ben Timmermans. "Het is de eerste keer dat ik dit zie. Het verbaasde ons ook. Maar gezien de situering van de weg, zal deze hoofdzakelijk worden gebruikt door de bewoners."

Sociale functie

De zussen Natascha en Monqiue zijn in elk geval blij dat er weer een speeltuin in hun buurt is. "We hadden hier al wel een speeltuin, maar die moest wijken, omdat ze een kanaal gaan graven. We hebben hard gevochten om een speeltuin in het dorp te behouden, vanwege de sociale functie die de speeltuin heeft", zegt Monique Koeman.

De officiële opening van de speeltuin is vanmiddag om 13.00 uur.