Nevenfunctie gedeputeerde Bijl krijgt opnieuw kritiek van oppositie

Cees Bijl heeft onderwijs in zijn portefeuille en is voorzitter van de raad van toezicht van Stenden Hogeschool in Emmen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
Cees Bijl heeft onderwijs in zijn portefeuille en is voorzitter van de raad van toezicht van Stenden Hogeschool in Emmen (Rechten: RTV Drenthe / Margriet Benak)
ASSEN - GroenLinks, SP en de PVV in de Drentse Staten leggen zich nog niet neer bij de verdeling van de portefeuilles binnen het college van Gedeputeerde Staten. De partijen blijven van mening dat gedeputeerde Cees Bijl niet kan aanblijven bij Stenden.
Bij de beëdiging van Cees Bijl werd al
op zijn voorzitterschap van de raad van toezicht van Stenden Hogeschool in Emmen. Bijl maakte daarop duidelijk dat er binnen het college over is gesproken en dat hij geen bezwaar ziet in de combinatie. Bijl heeft als
onderwijs in portefeuille.

'We zijn teleurgesteld'

Na een nieuwe discussie binnen GS werd duidelijk dat Bijl wel onderwijs blijft doen, maar dat gedeputeerde Henk Jumelet de verantwoordelijkheid voor Stenden krijgt. “Wij zijn teleurgesteld”, zei Hans Kuipers van GroenLinks vanmiddag tijdens de Statenvergadering.
GroenLinks kreeg in de kritiek bijval van SP’er Ko Vester. “De nu gekozen oplossing is niet juist en volgens ons zelfs strijdig met de provinciewet. We willen dit voor de volgende vergadering op de agenda hebben.”
'Niet strijdig'
Ook de PVV is niet blij met de opdeling van de portefeuille onderwijs. “Niemand gelooft toch dat Bijl de kamer verlaat als er in het college over Stenden wordt gesproken?” zo vroeg fractievoorzitter Nico Uppelschoten zich af.
Gedeputeerde Henk Brink nam namens het college afstand van de kritiek. “We hebben als college unaniem besloten dat dit kan en dat het belangrijk is voor Drenthe dat de heer Bijl aanblijft bij Stenden. We zijn integer en dit is zeker niet strijdig met de wet”, aldus Brink.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.