Archeologische puzzel grafkelder Magnuskerk Anloo groter

ANLOO - Er lagen niet drie maar zeven personen in de grafkelder van de Magnuskerk in Anloo. Die ontdekking, en het ontbreken van veel skeletdelen, maakt het onderzoek naar wie er precies in de grafkelder lagen zeer complex.
De vondsten uit de kelder worden de komende tijd onderzocht en de grafkelder wordt gerestaureerd. Archeologen hopen zo meer te weten te komen over de geschiedenis van de kerk.
De grafkelder is vorige week opengebroken. Onder de zeven personen van wie resten zijn gevonden in de grafkelder, zijn waarschijnlijk de twee echtgenotes en een kind van de rijke landheer Unico Evert Alberda van Anloo.

Bovenbenen van wel zeven mensen

Fysisch-antropoloog Margot Daleman: "Dat er zeven personen lagen, kunnen we opmaken uit het grote aantal bovenbenen en onderbenen dat we hebben aangetroffen. We kunnen helaas niet de ouderdom vast stellen, om zo de Alberda's eruit te halen." Ook van het kind is niet vast te stellen hoe oud het is geweest. "We hebben alleen een schedelkapje. Voor het vaststellen van de leeftijd van een kind heb je een zo compleet mogelijke schedel nodig omdat je dan aan het dichtgroeien van de schedelnaden kunt zien wat de leeftijd was" aldus Daleman.

DNA-onderzoek

Ook de kans op DNA-onderzoek is volgens Daleman klein: "we hebben geen kaken gevonden. Voor het meest betrouwbare DNA-onderzoek heb je kiezen nodig. Misschien kunnen we nog iets met DNA uit de grootste dijbenen."

Onderzoek is zeer complex

Volgens de fysisch-antropoloog is het onderzoek nu erg moeilijk geworden. Van zowel het kind als de zes volwassenen kan niet worden vast gesteld of het de Alberda's zijn die volgens de archieven in de grafkelder lagen. "In 1936 is het koor van de kerk gerestaureerd en in 1942 het schip. Daarbij zijn ook graven in de kerk geruimd, misschien dat die beenderen daarna ook in de grafkelder terecht zijn gekomen" denkt Daleman.

Wie was Unico Evert Alberda?

Archeoloog Michèl de Jong zocht op verzoek van de Magnuskerk uit wie de man was die de grafkelder liet bouwen. "Unico Evert Alberda, was een rijke edelman en militair uit Groningen. Hij verhuisde in 1744 naar Anloo om daar een nieuwe havezate te bouwen, landheer van Anloo te worden en te gaan rentenieren. Hij liet de grafkelder bouwen, niet wetende dat na een half jaar de kelder al gebruikt zou moeten worden omdat zijn dochtertje van twee en snel daarna zijn jonge eerste vrouw kwamen te overlijden", weet De Jong.

Een trieste geschiedenis

"Alberda hertrouwde een jonge vrouw die in het kraambed kwam te overlijden, het jongetje dat ze baarde overleed vijf dagen later." In 1768 overleed ook zijn oudste dochter in Anloo", vertelt De Jong. "Het kan zijn dat alle vijf overledenen in de grafkelder hebben gelegen. Van zijn twee echtgenotes en het kind is het te achterhalen uit de archieven dat ze er echt hebben gelegen. Unico Evert Alberda vertrok daarna naar Groningen en is zelf nooit in zijn eigen grafkelder begraven."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.