Winnaar Culturele Prijs gaat prijzengeld gebruiken om statushouders te laten fietsen

PATERSWOLDE - De kersverse winnaar van de Grote Culturele Prijs van Drenthe schenkt het prijzengeld van 10.000 euro aan een fietsenproject voor statushouders.
Architect Cor Kalfsbeek uit Paterswolde en zijn vrouw Sibylle stoppen het bedrag in fietsen voor de 145 statushouders die binnenkort naar Eelde komen.

"Wij wilden dit geld sowieso al aan een goed doel geven", vertelt Sibylle Kalfsbeek. "Het prijzengeld komt uit een 'gemeenschapspot'. Wij vinden het belangrijk dat het geld ook weer terug gaat naar de gemeenschap. En dan doe ik dat liever dichtbij in de regio, zodat je er zicht op hebt, dan over de schutting gooien bij een landelijke organisatie."

'Door weer en wind'
Sybille Kalfsbeek komt zelf uit Duitsland en ziet de fiets ook als een mooi symbool. "Ik heb er bewondering voor hoe de Nederlanders door weer en wind fietsen. De fiets geeft de statushouder ook de vrijheid om het pand te verlaten. Op het moment dat ze op de fiets zitten, zijn ze eigenlijk al een beetje geïntegreerd. Wij vonden het persoonlijk een briljant idee."

Lees ook: Architect Cor Kalfsbeek wint Grote Culture Prijs van Drenthe

Het echtpaar Kalfsbeek dropte het idee vorige week bij de vluchtelingenorganisatie Inlia, die de huisvesting en begeleiding van de statushouders in Eelde verzorgt. Daar werd meteen enthousiast gereageerd, zo zegt Sibylle Kalfsbeek.

Zie ook: Eerste statushouders half juni naar tijdelijke huisvesting in Eelde

Fantastisch
"De directeur vond het fantastisch. Het past precies bij het zestien-puntenplan dat ze hebben gemaakt voor de statushouders die tijdelijk in Eelde komen wonen. Eén van die punten is de vluchtelingen zo snel mogelijk leren fietsen. Alleen hadden ze bij Inlia nog geen idee waar ze de fietsen vandaan moesten halen. Ze hadden al plannen om fondsen en lionsclubs aan te schrijven. Maar dat hoeft dus niet meer", aldus Kalfsbeek.

Band plakken
Het blijft niet bij leren fietsen alleen. De statushouders moeten ook kunnen sleutelen. Zo komt er een onderhoudstent met een vrijwilliger, die de statushouders iets bijbrengt over fietsreparaties. "Wat ik belangrijk vind, is dat ze zelf leren de fiets te onderhouden", vervolgt Kalfsbeek. "Zo leren ze bijvoorbeeld hoe je een band plakt."

Volgens Kalfsbeek zijn de fietsen niet persoonsgebonden. Wanneer een statushouder verhuist naar een woning in de regio, blijft de fiets op de locatie in Eelde beschikbaar voor een nieuwe statushouder.

Vrijheid tegemoet fietsen
Volgens Sibylle Kalfsbeek kunnen de statushouders straks met de fietsen 'hun vrijheid en toekomst tegemoet fietsen', zodra ze in Eelde in de woontussenvoorziening komen. Voor haar is er ook nog flink werk aan de winkel. "Nee, het is niet even de 10.000 euro schenken en klaar. Ik ga de fietsen zelf bij elkaar zoeken. Komende week begin ik daarmee en 1 juli moeten de eerste fietsen er zijn voor de eerste groep bewoners."

Kalfsbeek moet alleen nog inventariseren hoeveel mannen-, vrouwen- en kinderfietsen er moeten komen. "Misschien komen er zelfs wel loopfietsjes."