Assen kan niets doen tegen reclameborden voor webcamseks

ASSEN - De omstreden billboards in Assen met reclame voor webcamseks blijven gewoon hangen. Verwijderen gaat niet, ook al willen ChristenUnie, PvdA en ook SP dat graag.
Volgens wethouder Ruud Wiersema kan hij op basis van de huidige overeenkomst over de reclameborden niks doen. "Er is een contract en daarbinnen zijn geen extra beleidsregels afgesproken."
Wiersema antwoordde dat vanavond in de raad van Assen na vragen van de drie partijen. Die hebben grote moeite met de reclameuitingen langs de invalswegen voor webcamseks.

Overschrijdt alle fatsoensnormen

De fractie van de ChristenUnie trok vandaag als eerste aan de bel over de borden, naar aanleiding van klachten van burgers. PvdA en SP steunen het protest.
De partijen vinden dat de reclameboodschap 'alle fatsoensnormen overschrijdt'. Ook past het volgens hen niet bij een goed en gezond jongerenbeleid. Verder tast de seksreclame het imago van de stad aan, is hun oordeel. "Je doet je best om Assen aantrekkelijk te maken, om bezoekers naar je binnenstad te krijgen, en dan zie je dit langs de invalswegen", stelt ChristenUnie-fractievoorzitter Bert Wienen. "Dat is bepaald geen visitekaartje."

Voldoet aan regels

Maar volgens wethouder Wiersema kan hij er nu niks tegen doen, "niet op basis van het huidige contract in elk geval", zo zegt hij. De reclameborden zijn voor een paar jaar uitbesteed aan een Limburgs bedrijf. "Hun boodschap voldoet aan de regels. We hebben dat zelfs nog gecheckt bij de reclamecodecommissie."
Volgens Wiersema zijn er bij de aanbesteding van de Asser billboards geen extra voorwaarden gesteld aan de reclameboodschappen. "Als ik ze nu zou verwijderen, zou dat een claim opleveren. Maar ze hangen er hooguit nog twee weken, dus zolang duurt het nu ook weer niet."

Alles wat kan, wil je dat ook?

Wiersema wil wel met de politieke partijen in gesprek over eventuele aanscherping van de regels voor reclame bij een nieuwe aanbesteding. "De vraag is dan, of alles wat kan, of je dat ook wilt. Moet je ook ergens een streep zetten, is dan de vraag. "
Wiersema doelt dan op reclameuitingen over seks en geweld. "Ik kan me zo voorstellen, dat je daarover misschien scherpe afspraken wilt maken, en dat je een streep zet."

Niet over randje

Persoonlijk vindt wethouder Wiersema de webcamseksreclame op de billboards 'niet over het randje'. "Maar ik ziet hier niet voor mijzelf, maar voor het algemeen belang. Ik luister graag naar wat anderen ervan vinden, en waar volgens hen de grens getrokken moet worden. Ik vind het wel leuk om daarmee te experimenteren."
Wanneer Wiersema in gesprek gaat met de politiek over wel of niet paal en perk stellen aan reclameboodschappen weet hij nog niet. "Ik weet niet wanneer het huidige contract afloopt voor het gebruik van de reclameborden. Maar het lijkt me handig, om voor een volgende aanbesteding te weten wat we in Assen met elkaar willen."

ūüí¨ WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl