Koeien eruit, cultuurpodium erin: De Verrekieker is geopend

DROUWENERMOND - Drenthe is een kunst- en cultuurpodium rijker. In Drouwenermond heeft De Verrekieker de deuren geopend in de oude koestal van een Veenkoloniaalse boerderij.
Dit weekend waren de eerste optredens, maar pas vanaf september willen eigenaren Jolanda en Edgar Buter echt beginnen. Elke eerste zondag van de maand moeten er dan optredens zijn.
Kleinkunst
Het podium wil zich vooral op kleinkunst richten en op het behoud van cultuur, vertelt Edgar Buter. "Dat je hier in de richting gaat van cabaretiers, maar ook mensen die iets kunnen vertellen over hele oude antieke ambachten die aan het uitsterven zijn." Daarnaast biedt het podium ruimte voor talentvolle artiesten uit de buurt.

Koeienstal deels behouden

Zo'n vijftien jaar geleden stonden voor het laatst koeien in de stal. Veel uit die tijd is behouden gebleven om een speciale sfeer te creëren. "De oude drinkbakjes van de koeien, staan er bijvoorbeeld nog. Dat zal een hoop mensen aanspreken die dat vroeger ook gezien hebben," licht Jolanda Buter toe.
Veel zelf gedaanHet kunst- cultuurpodium is tot stand gekomen met hulp van vrienden en bekenden; de bar hebben ze van een bioscoop gekregen en veel spullen komen uit de kringloopwinkel. Dat moest ook wel, want subsidie krijgt De Verrekieker niet. Ze hebben het wel even geprobeerd, maar het proces van de subsidieaanvraag heeft ze afgeschrokken, zegt Edgar Buter. "Je moet er heel veel energie en tijd instoppen om subsidie te krijgen. En uiteindelijk de hoeveelheid die eruit komt, dan kan je beter zeggen, de entree die gaat naar de artiesten."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.